logo

logo

czwartek, 30 sierpnia 2012

Placuszki dyniowe z musem dyniowym


Składniki: 
dynia (500g)
maślanka (200ml)
1 jajko (60g)
mąka (150g)
1 łyżeczka sody
1 cukier waniliowy (30g)




 

Przygotowanie: 
Dynię obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie miksujemy blenderem na mus i dodajemy cukier waniliowy. Mus jest słodki, może dla niektórych być zbyt słodki, wtedy polecam sok z cytryny do środka i jest idealny.

Do innego naczynia wlewamy maślankę, dodajemy jajko, mąkę i sodę i miksujemy wszystko na gładką masę, pod koniec dodajemy połowę musu dyniowego i dokładnie mieszamy. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Smażymy małe placuszki, na małym ogniu pod przykryciem. Podajemy z musem dyniowym Z podanych proporcji wychodzi 25szt.




Wartość energetyczna całego ciasta na racuchy z musem dyniowym – 940kcal

Wartość energetyczna 1 placuszka z porcją musu – 37kcal