Składniki:
ogórki gruntowe (5kg)
cebula (1kg)
marchewka (1kg)
przyprawy (pieprz czarny mielony)
ogórki gruntowe (5kg)
cebula (1kg)
marchewka (1kg)
przyprawy (pieprz czarny mielony)
Zalewa:
1 szklanka octu (0,25l)
4 szklanki wody (1l)
1/2szklanki cukru (100g)
2 łyżki soli
1 szklanka octu (0,25l)
4 szklanki wody (1l)
1/2szklanki cukru (100g)
2 łyżki soli
Ogórki (ze skórką) kroimy na plasterki, cebulę kroimy w półplasterki lub drobniej, obraną marchewkę trzemy na tarce na grubych oczkach. Wszystkie warzywa mieszamy, doprawiamy mielonym pieprzem i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie nakładamy do słoików.
Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól i gotujemy ciągle mieszając łyżką. Jak cukier się rozpuści zdejmujemy zalewę z ognia i zalewamy nią słoiczki.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości, przez 10 minut.