Składniki:
ogórki gruntowe (2kg)
papryka kolorowa (1kg)
cebula (1kg)
przyprawy (pieprz czarny mielony, zioła prowansalskie, papryka czerwona, kurkuma)
Zalewa:
1 szklanka octu (0,25l)
4 szklanki wody (1l)
1/2szklanki cukru (100g)
2 łyżki soli
ogórki gruntowe (2kg)
papryka kolorowa (1kg)
cebula (1kg)
przyprawy (pieprz czarny mielony, zioła prowansalskie, papryka czerwona, kurkuma)
Zalewa:
1 szklanka octu (0,25l)
4 szklanki wody (1l)
1/2szklanki cukru (100g)
2 łyżki soli
Przygotowanie:
Ogórki (ze skórką) kroimy na plasterki, cebulę kroimy w półplasterki lub drobniej, oczyszczoną paprykę kroimy w paseczki (ok. 2-3cm długości). Wszystkie warzywa mieszamy, doprawiamy według uznania i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie nakładamy do słoików.
Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól i gotujemy ciągle mieszając łyżką. Jak cukier się rozpuści zdejmujemy zalewę z ognia i zalewamy nią słoiczki.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 10 minut.
Wskazówki i ciekawostki:
Sałatkę można doprawiać na różne sposoby, może być wersja tylko z pieprzem, albo z pieprzem i mieloną słodką papryką, można dodać mielone chili, zioła prowansalskie, możecie kombinować po kilka słoików z różnymi przyprawami.
Kurkuma – niezastąpiona przy słoikach, dodaje sałatkom fajnych kolorów. Przykładowo najtańsza z papryk to papryka biała, w sałatkach wygląda nieciekawie, ale już zabarwiona kurkumą jest super i najczęściej ją do sałatek dodaje.
Proporcje sałatki dowolne, można dodać mniej lub więcej cebuli, papryki, to jest nieważne, każda będzie smaczna.
Sałatkę można doprawiać na różne sposoby, może być wersja tylko z pieprzem, albo z pieprzem i mieloną słodką papryką, można dodać mielone chili, zioła prowansalskie, możecie kombinować po kilka słoików z różnymi przyprawami.
Kurkuma – niezastąpiona przy słoikach, dodaje sałatkom fajnych kolorów. Przykładowo najtańsza z papryk to papryka biała, w sałatkach wygląda nieciekawie, ale już zabarwiona kurkumą jest super i najczęściej ją do sałatek dodaje.
Proporcje sałatki dowolne, można dodać mniej lub więcej cebuli, papryki, to jest nieważne, każda będzie smaczna.