logo

logo

piątek, 28 września 2012

Ciasto marchewkowe





Składniki:
marchewka (500g)
4 jajka (240g)
cukier (50g)
mąka pszenna (50g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia


 




Przygotowanie:
Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę białka, dodajemy cukier i ciągle miksując wrzucamy kolejno żółtka. Do masy jajecznej delikatnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu marchewkę i mieszamy delikatnie wszystko na jednolitą masę. Foremkę do pieczeni (mała keksówka 25cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto marchewkowe. Pieczemy w temperaturze 180st. około 50 minut. Ciasto jest dość delikatne i mokre w środku, więc kroimy po schłodzeniu w lodówce. W obliczeniach przyjęłam, że jeden kawałek to 2cm, bo cieniej ciężko pokroić. Z podanych proporcji wychodzi 12 kawałków.




Wartość energetyczna całego ciasta marchewkowego – 855kcal

Wartość energetyczna 1 porcji – 70kcal





14 komentarzy:

  1. Moje ulubione:)Robię z brązowym cukrem..

    OdpowiedzUsuń
  2. uff, nareszcie ciasto marchewkowe bez 3/4 szklanki oleju. super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No w smaku całkiem inne, ale marchewkowe :) Fakt, że jak szukałam inspiracji, to te szklanki oleju górowały i rzucały się w oczy bardziej niż w innych ciastach. Ale to pewnie tajemnica wyjątkowego smaku tych innych ciast marchewkowych.

      Usuń
  3. Własnie szukałam jakiegoś marchewkowego ciasta, ale dietetycznego. Wchodzę, patrzę i MAM! Dziekuję. Zaraz zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To polecam jeszcze zetrzeć do ciasta buraczek i będzie pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wpadłabym na to :) Wtedy też fajny kolorek :)

      Usuń
    2. Kolorek i smak lepszy :)
      Do tego kilka orzechów.
      Pycha.

      Usuń
  5. czy zamiast mąki pszennej mozna dodać mąke pszenną pełnoziarnistą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że ja robiłam to ciasto raz :D Więc nie wiem, ale myślę, że można próbować. Jakby co, to czekam na informacje czy się udało :)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedż.

      Usuń
  6. Ciasto pierwsza klasa ;) moje dziewczynki wprost za nim przepadaja wmig znika na sniadanie czy podwieczorek swietny zapychacz ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Upiekłam! Coś mnie naszło choć miałam już nie jeść słodyczy... Ta niska ilość kalorii i brak oleju w cieście mnie skusiła...i łakomstwo własne :( Najgorsze, że upiekłam go wieczorem i zaraz zaczęłam próbować... ale zjadłam mało...mniej niż 1/4 ;-)
    Dodałam troszkę cynamonu i przyprawy do piernika. Fajny ale chyba następnym razem marchewkę zetrę na drobniejszych oczkach albo podduszę wcześniej. Ze względu na mój piekarnik muszę piec krócej i w niższej temperaturze i pewnie dlatego mam wrażenie, że kawałki marchewki są zbyt twarde i zbyt duże...tzn. może gdyby ciasto piekło się dłużej marchewka bardziej by zmiękła. To moje pierwsze marchewkowe ciasto i smakuje mi!!!
    Dzięki za ten "chudy" i prosty przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Magda, mroziłaś może to ciasto? Boję się, że jak się dorwę jutro do niego to zjem połowę a w zamrażarce byłby bezpieczniejszy :-)

    OdpowiedzUsuń