Składniki:
płatki owsiane (50g)
1 jajko (60g)
mąka pszenna (180g)
masło (20g)
cukier (30g)
mleko (25ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
płatki owsiane (50g)
1 jajko (60g)
mąka pszenna (180g)
masło (20g)
cukier (30g)
mleko (25ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W rondlu rozpuszczamy masło, zostawiamy do przestygnięcia. W osobnym naczyniu miksujemy jajko z mlekiem i cukrem, dodajemy przestudzone masło, płatki owsiane, mąkę i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto na gładką zwartą kulę. Wałkujemy na 0,5cm i wykrawamy ciasteczka. Układamy na blaszce, na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 150st ok. 15-20 minut, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 40szt.
W rondlu rozpuszczamy masło, zostawiamy do przestygnięcia. W osobnym naczyniu miksujemy jajko z mlekiem i cukrem, dodajemy przestudzone masło, płatki owsiane, mąkę i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto na gładką zwartą kulę. Wałkujemy na 0,5cm i wykrawamy ciasteczka. Układamy na blaszce, na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 150st ok. 15-20 minut, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 40szt.
Wartość energetyczna całego ciasta owsianego – 1170kcal
Wartość energetyczna 1 ciasteczka – 30kcal