logo

logo

piątek, 28 września 2012

Serek czosnkowy z chili

  




Składniki:
1 serek wiejski (200g)
3-4 ząbki czosnku
1 świeże małe chili
przyprawy (sól, papryka słodka)







Przygotowanie:
Wszystkie miksujemy blenderem na gładki serek przyprawiamy do smaku solą. Przepis bardzo łatwy, z wykorzystaniem prawdziwego świeżego chili i czosnku. O niebo lepszy niż gotowy „kanapkowy” z tymi dodatkami. Można stosować jako podkład na kanapki, ale też doskonale zastępuje majonez, bo to bardzo kremowy i gładki serek. Proste połączenie, a mnie zaskoczyło do tego stopnia, że daję jako przepis. Uwaga, bardzo ostre, dla tych co lubią mniej ostre ostrożnie z chili.



Wartość energetyczna całego serka – 220kcal 






7 komentarzy:

  1. Przepis do wypróbowania, tylko że... jakim cudem tylko 120 kcal w całości? Innych składników praktycznie nie ma sensu wyliczać (no bo ile może ważyć taki czosnek czy papryczka), dlatego tym bardziej mnie dziwi serek wiejski mający tylko 60 kcal/100g. Póki co najmniej kaloryczne widziałam 80kcal/100g. Jaki serek został użyty w tym przepisie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za mało odpoczynku, za dużo pracy i myślę na skróty :D dzisiaj błąd za błędem normalnie. Serek normalny wiejski, nie żaden Light. Oczywiście miałam na myśli 220kcal, bo to 200g serka a nie 100g. Jak to dobrze, że mnie pilnujecie! Dzięki :)

      Usuń
  2. Zrobiłam. Uff, z tych proporcji jedliście? Chylę czoła. Albo mam jakieś mega ostre chili. Dodałam cały drugi serek i ciągle jest bardzo, bardzo pikantne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja może dopiszę, że małą chili, bo nasza była mała, nie taka jak na zdjęciu. Łyżeczką to ja tego nie jadłam, raczej odrobinę jako dodatek do kanapki. Mój mąż lubi bardzo ostre i on to jadł z kiełbaskami :D W ogóle on to robił, a nie ja :)

      Usuń
  3. Mam zamówienie od męża na kolejną porcję :) Tylko że my mamy większe chili. Pozdrowienia dla męża zatem, skoro on to wymyślił.

    OdpowiedzUsuń
  4. :) RE-WE-LA-CJA!!!!!!!!!!!!! oczywiście chili zastąpiłam czerwoną papryką bo mój język a potem żołądek wyklął za papryczke chili!!!!!!!! super!!!!!!!!!!!!!!!! niby nic specjalnego a NIEBO W GEBIE!!!!!!!!!!!!pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I właśnie dlatego dałam to jako przepis, bo sama byłam zdumiona jakie to dobre i jak bardzo różne od tych gotowych kanapkowych w sklepie :)

      Usuń