Składniki:
maca (100g)
2 jabłka (300g)
1 jajko (60g)
1 łyżka cukru (20g)
cynamon
maca (100g)
2 jabłka (300g)
1 jajko (60g)
1 łyżka cukru (20g)
cynamon
Przygotowanie:
Macę mielimy na drobne kawałki, nie na pył, ale na takie widoczne. Jak nie macie czym zmielić to do woreczka i podrobić przy użycia tłuczka do mięsa. Jabłka obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach, po starciu ma być 300g (takie proporcje sprawdziłam w tym przepisie). Do miski wrzucamy rozdrobnioną macę, jabłka, surowe jajko, cukier, cynamon i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny, wtedy maca zmięknie i wchłonie nadmiar soku z jabłek. Następnie formujemy małe kulki i układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st ok. 15 minut, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 20 kulek.
Macę mielimy na drobne kawałki, nie na pył, ale na takie widoczne. Jak nie macie czym zmielić to do woreczka i podrobić przy użycia tłuczka do mięsa. Jabłka obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach, po starciu ma być 300g (takie proporcje sprawdziłam w tym przepisie). Do miski wrzucamy rozdrobnioną macę, jabłka, surowe jajko, cukier, cynamon i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny, wtedy maca zmięknie i wchłonie nadmiar soku z jabłek. Następnie formujemy małe kulki i układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st ok. 15 minut, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 20 kulek.
Wartość energetyczna całego ciasta na kulki – 630kcal
Wartość energetyczna 1 kulki jabłkowej z macy – 30kcal
Wartość energetyczna 1 kulki jabłkowej z macy – 30kcal