logo

logo

sobota, 22 września 2012

Kulki jabłkowe z macy





Składniki:
maca (100g)
2 jabłka (300g)
1 jajko (60g)
1 łyżka cukru (20g)
cynamon

 



 

Przygotowanie:
Macę mielimy na drobne kawałki, nie na pył, ale na takie widoczne. Jak nie macie czym zmielić to do woreczka i podrobić przy użycia tłuczka do mięsa. Jabłka obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach, po starciu ma być 300g (takie proporcje sprawdziłam w tym przepisie). Do miski wrzucamy rozdrobnioną macę, jabłka, surowe jajko, cukier, cynamon i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny, wtedy maca zmięknie i wchłonie nadmiar soku z jabłek. Następnie formujemy małe kulki i układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st ok. 15 minut, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 20 kulek.

 




 













Wartość energetyczna całego ciasta na kulki – 630kcal

Wartość energetyczna 1 kulki jabłkowej z macy – 30kcal


 

4 komentarze:

  1. Jaką macę polecasz do tych kulek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam macę Sonko. Tam jest 200g i w sumie, to ja polecam od razu podwójką porcję zrobić. Moje dzieci wyjadły te kulki do 2 godzin po pieczeniu! Z tym, że przechowywanie myślę, że ze względu na owoce w środku to góra 2 dni.

      Usuń
  2. macy samej w sobie nie lubię, dziękuję za przepis :) w końcu wykorzystam to opakowanie, które zalega mi w szafce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rób rób, zadziwiająco wciągające kulki :)

      Usuń