logo

logo

sobota, 22 września 2012

Deser z kaszy manny z musem dyniowym





Składniki:
mleko (300ml) 
kasza manna (50g)
1 łyżka cukru (20g)
dynia (250g)
1 cukier waniliowy (15g)
1 łyżeczka soku z cytryny

 




Przygotowanie:
Mus dyniowy: dynię gotujemy do miękkości, po przestudzeniu miksujemy Benderem na mus, dodajemy cukier waniliowy i zakwaszamy sokiem z cytryny do smaku.

W garnku na małym gotujemy mleko z cukrem i kaszą manną, aż kasza będzie gęstnieć.

Przygotowujemy 4 szklaneczki i nakładamy przemiennie ugotowaną mannę i mus dyniowy. Z podanych proporcji wychodzą 4 desery.


 



Opcjonalnie można dodać rodzynki i sok malinowy. Sok pasuje idealnie do tego deseru. Wiem, że jestem maniaczką dyni, ale jeśli ktoś nie ma to z powodzeniem można zastosować mus jabłkowy, taki deser będzie również bardzo smaczny. 




 





Wartość energetyczna wszystkich składników – 550kcal

Wartość energetyczna 1 porcji bez rodzynek i soku malinowego – 135kcal

Wartość energetyczna 1 porcji z rodzynkami i sokiem malinowym (1 łyżeczka) – 170kcal