Składniki:
mleko (300ml)
mleko (300ml)
kasza manna (50g)
1 łyżka cukru (20g)
dynia (250g)
1 cukier waniliowy (15g)
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka cukru (20g)
dynia (250g)
1 cukier waniliowy (15g)
1 łyżeczka soku z cytryny
Mus dyniowy: dynię gotujemy do miękkości, po przestudzeniu miksujemy Benderem na mus, dodajemy cukier waniliowy i zakwaszamy sokiem z cytryny do smaku.
W garnku na małym gotujemy mleko z cukrem i kaszą manną, aż kasza będzie gęstnieć.
Przygotowujemy 4 szklaneczki i nakładamy przemiennie ugotowaną mannę i mus dyniowy. Z podanych proporcji wychodzą 4 desery.
Opcjonalnie można dodać rodzynki i sok malinowy. Sok pasuje idealnie do tego deseru. Wiem, że jestem maniaczką dyni, ale jeśli ktoś nie ma to z powodzeniem można zastosować mus jabłkowy, taki deser będzie również bardzo smaczny.
Wartość energetyczna wszystkich składników – 550kcal
Wartość energetyczna 1 porcji bez rodzynek i soku malinowego – 135kcal
Wartość energetyczna 1 porcji z rodzynkami i sokiem malinowym (1 łyżeczka) – 170kcal
Wartość energetyczna 1 porcji bez rodzynek i soku malinowego – 135kcal
Wartość energetyczna 1 porcji z rodzynkami i sokiem malinowym (1 łyżeczka) – 170kcal