Pomysł na gotowe paseczki papryki zrodził się z tego, że miałam kilka bardzo rozbudowanych papryk, które nawet po pokrojeniu w ósemki nie weszłyby do słoika, więc pokroiłam w paseczki i będzie gotowa porcyjka do zimowych sałatek.
Składniki:
papryka czerwona (2kg)
przyprawy (liście laurowe, pieprz mielony, chili)
Zalewa:
1 szklanka octu (0,25l)
5 szklanek wody (1,25l)
cukier (150g)
3 łyżki soli
papryka czerwona (2kg)
przyprawy (liście laurowe, pieprz mielony, chili)
Zalewa:
1 szklanka octu (0,25l)
5 szklanek wody (1,25l)
cukier (150g)
3 łyżki soli
Przygotowanie:
Paprykę wydrążamy, kroimy w paseczki i wkładamy do słoików. Nie polecam dodawać przypraw takich jak pieprz ziarnisty, gorczyca i innych w całości. Skoro ma to być do sałatek, to niech będzie wygodnie wrzucić tą papryczkę prosto do miski, a nie przebierać w przyprawach. Lepiej przyprawić mielonym pieprzem lub dodać kawałek świeżego chili.
Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól i gotujemy ciągle mieszając łyżką. Jak cukier się rozpuści zdejmujemy zalewę z ognia i zalewamy nią słoiki.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 15 minut od zagotowania się wody.
Paprykę wydrążamy, kroimy w paseczki i wkładamy do słoików. Nie polecam dodawać przypraw takich jak pieprz ziarnisty, gorczyca i innych w całości. Skoro ma to być do sałatek, to niech będzie wygodnie wrzucić tą papryczkę prosto do miski, a nie przebierać w przyprawach. Lepiej przyprawić mielonym pieprzem lub dodać kawałek świeżego chili.
Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól i gotujemy ciągle mieszając łyżką. Jak cukier się rozpuści zdejmujemy zalewę z ognia i zalewamy nią słoiki.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 15 minut od zagotowania się wody.