logo

logo

piątek, 21 września 2012

Papryka sałatkowa

Pomysł na gotowe paseczki papryki zrodził się z tego, że miałam kilka bardzo rozbudowanych papryk, które nawet po pokrojeniu w ósemki nie weszłyby do słoika, więc pokroiłam w paseczki i będzie gotowa porcyjka do zimowych sałatek.

 
Składniki:
papryka czerwona (2kg)
przyprawy (liście laurowe, pieprz mielony, chili)

Zalewa:
1 szklanka octu (0,25l)
5 szklanek wody (1,25l)
cukier (150g)
3 łyżki soli



Przygotowanie:
Paprykę wydrążamy, kroimy w paseczki i wkładamy do słoików. Nie polecam dodawać przypraw takich jak pieprz ziarnisty, gorczyca i innych w całości. Skoro ma to być do sałatek, to niech będzie wygodnie wrzucić tą papryczkę prosto do miski, a nie przebierać w przyprawach. Lepiej przyprawić mielonym pieprzem lub dodać kawałek świeżego chili.

Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól i gotujemy ciągle mieszając łyżką. Jak cukier się rozpuści zdejmujemy zalewę z ognia i zalewamy nią słoiki.

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 15 minut od zagotowania się wody. 





4 komentarze:

  1. uwielbiam, na stancji często wyciągam zawekowane słoiki z sałatkami i jem do obiadu

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile kalorii ma porcja takiej sałatki np. do obiadu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak normalna papryka konserwowa, niczym to się nie różni oprócz tego, że jest pokrojona w paski od razu.

      Usuń