logo

logo

piątek, 21 września 2012

Pasta czosnkowo-paprykowa z chili



Składniki:
papryka czerwona (1kg)
cebula (1/2kg)
czosnek (1 główka)
1-2 chili
przecier pomidorowy (200g)
cukier (50g)
ocet (50ml)
2 łyżeczki soli

 






Przygotowanie:
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, czosnek obieramy, chili kroimy na mniejsze kawałki, cebulę obieramy i kroimy w cząstki. Wszystko wrzucamy do miksera i mielimy na pastę. Przerzucamy do miski, dodajemy sól, cukier, ocet i przecier pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy. Pastę nakładamy do małych słoiczków.

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 15 minut od zagotowania się wody. 






4 komentarze:

  1. Ja spróbuję zrobić tę pastę ale z pieczoną papryką (taką z piekarnika i bez skórki) zobaczymy co wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytałam o niej, ale czasu nie miałam na zrobienie :)

      Usuń
  2. A tu Cię wyprzedziłam, bo od zeszłego roku robię podobną, tylko ostrzejszą. W tym roku też przed Tobą. Zresztą zobacz: http://www.wielkiezarcie.com/recipe91064.html Ha. Coś czuję, że gdybym też prowadziła blog kulinarny, podejrzanie często byśmy się dublowały. Myślimy chyba równolegle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale nie tak ostrą jak serek mojego męża, co? :D Teraz jak sobie przeanalizuję dzień, w którym go zrobił, to faktycznie to było zabójcze :D

      Usuń