Zadałam pytanie: czym się różni szarlotka od jabłecznika, to się dowiedziałam, że szarlotka jest na kruchym spodzie. Zatem wersja dietetyczna, którą opracowałam i upiekłam jest na kruchym spodzie. Zasadnicze odchudzenie tradycyjnej wersji polega tu na rezygnacji z kruchej warstwy wierzchniej, odchudzonej o mniejszą ilość tłuszczu i cukru warstwy dolnej i dodatkowo większej ilości jabłek. Jest to przepis na małą blaszkę, 15cmx30cm, na 12 kawałków. Na dużą blaszkę podwajamy składniki.
Składniki na kruchy spód:
mąka pszenna (100g)
masło (20g)
cukier (25g)
1 żółtko (25g)
1,5 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (50g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
obrane jabłka (750g)
1 łyżeczka cynamonu
Pianka z białka:
1 białko (40g)
1 cukier waniliowy (15g)
obrane jabłka (750g)
1 łyżeczka cynamonu
Pianka z białka:
1 białko (40g)
1 cukier waniliowy (15g)
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, posiekane miękkie masło, mieszamy. Następnie kolejno dodajemy pozostałe składniki i całość zagniatamy na jednolitą zbitą kulę. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie obieramy jabłka, kroimy na cząstki, wrzucamy do garnka i dolewamy 2-3 łyżki wody. Gotujemy na małym ogniu, aż do momentu, gdy jabłka zaczną się lekko rozpadać. Następnie odlewamy jak najwięcej soku z jabłek, dzięki temu nie trzeba używać bułki tartej do środka. Dodajemy cynamon. Jabłka najlepiej użyć słodkie, wtedy nie trzeba ich dodatkowo słodzić.
W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białka i cukru waniliowego.
Wyciągamy z lodówki kruche ciasto, spód układamy na papierze do pieczenia. Podpiekamy go w piekarniku, w 180st. ok. 15-20 minut, wtedy nam ładnie wyrośnie, lekko się przyrumieni i unikniemy zakalca. Następnie wyciągamy blaszkę, nakładamy schłodzone jabłka i pokrywamy je pianą z białka. Szarlotkę pieczemy jeszcze ok. 15 minut, aż wierzch będzie rumiany. Z podanych proporcji wychodzi 12 porcji, z dużej blachy (podwójna ilość składników) 24 porcje.
W tym czasie obieramy jabłka, kroimy na cząstki, wrzucamy do garnka i dolewamy 2-3 łyżki wody. Gotujemy na małym ogniu, aż do momentu, gdy jabłka zaczną się lekko rozpadać. Następnie odlewamy jak najwięcej soku z jabłek, dzięki temu nie trzeba używać bułki tartej do środka. Dodajemy cynamon. Jabłka najlepiej użyć słodkie, wtedy nie trzeba ich dodatkowo słodzić.
W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białka i cukru waniliowego.
Wyciągamy z lodówki kruche ciasto, spód układamy na papierze do pieczenia. Podpiekamy go w piekarniku, w 180st. ok. 15-20 minut, wtedy nam ładnie wyrośnie, lekko się przyrumieni i unikniemy zakalca. Następnie wyciągamy blaszkę, nakładamy schłodzone jabłka i pokrywamy je pianą z białka. Szarlotkę pieczemy jeszcze ok. 15 minut, aż wierzch będzie rumiany. Z podanych proporcji wychodzi 12 porcji, z dużej blachy (podwójna ilość składników) 24 porcje.
Wartość energetyczna całej dietetycznej szarlotki z pianką – 1090kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/12 szarlotki) – 90kcal
Wskazówki dietetyczne:
Porównawczo przedstawiam trzy moje szarlotki od lewej najbardziej kaloryczna, po prawej najmniej, a po środku wersja pośrednia.
185kcal | 90kcal | 70kcal |
Szarlotka tradycyjna | Dietetyczna szarlotka z pianką | Korzenna szarlotka biszkoptowa |