logo

logo

poniedziałek, 29 października 2012

Koreczki z wędzonym kurczakiem

Pomysł na koreczki w wersji lżejszej niż z kabanosem. Znalazłam wędzoną pierś z kurczaka, z której wyczytałam, że ma 107kcal/100g. Polecam spróbować, nawet do codziennego spożycia nie tylko w koreczkach, bo to całkiem chude mięso i przyjemna odmiana dla zwykłych piersi z kurczaka. Druga sprawa, to zastąpienie żółtego sera serkiem brie Light, znalazłam President Camembert Light o kaloryczności 197kcal/100g.

Jako przykład zastosowania jednego i drugiego – koreczki.
 




Składniki:
1 pierś wędzona z kurczaka (200)
2 serki brie Light President Camembert 12% (240g)
marynowane pieczarki (300g)
zielone oliwki (150g)
zielona sałata






Przygotowanie:
Z podanych proporcji wyszło mi 32szt, a podyktowane to było tym, że każdy okrągły serek brie pokroiłam na 16 trójkątów. Resztę składników tak pokroiłam, że starczyło na równe 32szt.



Wartość energetyczna wszystkich składników – 1500kcal

Wartość energetyczna jednego koreczka – 50kcal




3 komentarze:

  1. Nie wiem czy czytała Pani skład wędzonego kurczaka... Cała tablica Mendelejewa.. Bardzo dużo EEE..

    OdpowiedzUsuń
  2. A czym te koreczki są tak ładnie zakończone? P.s świetny blog :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są specjalne patyczki na koreczki, bambusowe jakieś. Kupiłam w markecie zwykłym, widziałam w Realu i Tesco. Coś około 7zł za paczkę, na imprezach ładnie się prezentują.

      Usuń