logo

logo

wtorek, 9 października 2012

Leniwe ruskie

Na Waszą prośbę wersja dla leniwców. Żeby było dietetycznie, to trochę zmieniłam wersję tradycyjną, mało mąki, więcej ziemniaków i powiem, że to mi naprawdę przypominało pierogi ruskie, a pracy niewiele.


 



Składniki:
ziemniaki (1/2kg)
kostka białego chudego sera (250g)
2 duże cebule (200g)
mąka ziemniaczana (50g)
przyprawy (sól, pieprz)

 





Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i zgniatamy tłuczkiem jeszcze na gorąco, wtedy mniej grudek. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy, aż zmięknie i odparuje nadmiar wody. Do ziemniaków dodajemy usmażoną cebulę, biały ser i 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (50g), przyprawiamy i dokładnie mieszamy na gładką masę. Najlepiej przykryć czymś i wstawić na jakiś czas do lodówki, wtedy masa stwardnieje i będzie łatwiej formować kluski.

Przyprawianie – polecam moją sprawdzoną metodę, jak już wam ta masa na kluski będzie smakować po przyprawieniu, to należy ją jeszcze ½ łyżeczki soli lub nawet całą małą przesolić. Podczas gotowania sól tracimy, więc akurat ten nadmiar „ucieknie”, a zostaną smaczne i doprawione leniwe. Inaczej wychodzą mdłe, ale to też nie problem, można doprawić na talerzu.

Jak ciasto nam ładnie stwardnieje w lodówce, to wyciągamy na blat. Jest dość kleiste, więc polecam zwilżyć blat zimną wodą i po problemie (to odmiana dla wcześniejszego podsypywania w nieskończoność mąką). Z ciasta formujemy wałek i kroimy leniwe, tak jak kopytka. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy chwilę. Ja nawet nie czekałam aż wypłyną, bo zbyt długie gotowanie może spowodować, że się rozpadną. Pamiętajcie, że tu nie ma tyle mąki co w kopytkach, to ma prawo się rozpaść, więc lepiej wrzucić na minutę i wyciągnąć. Po minucie zachowały kształt jak na zdjęciu. Z podanych proporcji wychodzi 40szt.

 


Wartość energetyczna całego ciasta na leniwe ruskie – 780kcal

Wartość energetyczna 1 leniwego ruskiego – 20kcal 


13 komentarzy:

  1. Coś dla mnie, na pewno niebawem zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam, skosztowałam i.... jestem zachwycona, super przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to są takie leniwe ruskie z prawdziwym smakiem ruskich :)

      Usuń
  3. mistrzostwo świata! pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam na obiadek, nie miałam potrzeby zwilżania blatu, masa wyszła idealna. Pięknie dziękuję za kolejny wspaniały przepis na pyszny i małokaloryczny obiad. Magda jesteś Wielka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wypróbować! Akurat mam kostkę chudego twarogu, któremu kończy się data ważności.

    OdpowiedzUsuń
  6. Sprawdzone, pyszne! Chyba lepsze niż same pierogi i na pewno mniej kaloryczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobilam:-) wlasnie jem z sosem grzybowym. Tak sobie wymyslilam i jest naprawde smaczne. Nic sie nie rozlecialo na szczescie:-) to juz kolejny Twoj przepis ktory wyprobowalam i az zaczyna brakowac mi czasu zeby ugotowac wszystko to co mi wpada w oko:-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Mi wychodzi za calosc tej potrawy prawie 1200 kcal jak to mozliwe?

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy te kluski można jeść posypane cynamonem i cukrem? Bo u mnie w domu jadło się leniwe właśnie tak :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A czy te kluski można jeść posypane cynamonem i cukrem? Bo u mnie w domu jadło się leniwe właśnie tak :)

    OdpowiedzUsuń