logo

logo

wtorek, 9 października 2012

Sos grzybowy





Składniki:
grzyby leśne (150g)
1 duża cebula (100g)
jogurt naturalny (200g)
przyprawy  (sól, pieprz)

 







Przygotowanie:
Grzyby leśne (opcjonalnie pieczarki) kroimy drobno, cebulę kroimy w kostkę, wszystko dusimy pod przykryciem, aż do miękkości. Dodajemy jogurt naturalny – ja jestem specjalistką od warzenia wszelkich sosów z jogurtem czy też kiedyś ze śmietaną, więc wolę najpierw ostudzić grzyby i do zimnych wlać jogurt, co też każdemu polecam jako metodę niezawodną. Jak sos za gęsty można dolać wody, według uznania, zależy jak gęsty jogurt używamy. Całość przyprawiamy i podgrzewamy, choć na zimno też jest dobry. Cały sos to 4 porcje. 




Wartość energetyczna całego sosu grzybowego – 225kcal 


Wartość energetyczna na 100g - 50kcal/100g

Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 sosu) – 55kcal 


10 komentarzy:

  1. baaaaardzoo lubię, szczególnie w połączeniu z ziemniaczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przez cały weekend zbierałam grzybki i jadłam taki sosik, a smakował wyjątkowo, gdyż w "moim" lesie przez 2 lata nie było grzybów. Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że ja nie lubiłam grzybów nigdy? Pierwszy raz, co stwierdziłam że grzyby są smaczne, to 2 lata temu, dzień przed narodzinami mojej córy :) Wtedy dla relaksu poszliśmy do lasu i wtedy mi posmakowały :)

      Usuń
  3. W moim domu grzyby trzeba lubić, bo tata jest grzybiarzem i tyle zaczną rosnąć to od rana do wieczora nie ma go w domu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz to ja też lubię :) Ale dojrzewałam do tego 30 lat :P Ale na grzyby zawsze byłam chętna, tylko zbierałam i oddawałam mamie.

      Usuń
  4. Dlaczego ja nie mogę przekonać się do jogurtu naturalnego ? Kiedyś zrobiłam sos z jogurtem pieczarkowy zamiast mąki i śmietany i niestety nikomu nie smakował taki kwaskowaty chciałam ratować wsypałam ciutkę cukru :) Ale wszystko poszło do kosza :( Natasza

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy mogą być grzyby suszone do tego sosiku ???

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak to się stało że i tak jogurt mi się zwarzyl? :/

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja podlewam grzyby chudym mlekiem 0,5% i duszę pod przykryciem wtedy jest kremowa konsystencja

    OdpowiedzUsuń