Dla odmiany marchewka w beszamelu. Jest inna niż robiłam ją kiedyś – dziś zauważyłam swój błąd z przeszłości. Mam wrażenie, że kiedyś to był beszamel z marchewką, a nie marchewka z beszamelem. Więc teraz wersja dietetyczna dla tych, którzy kochają sos beszamelowy i nie chcą z niego rezygnować.
Składniki:
marchewka (1kg)
przyprawy (sól)
Składniki na sos beszamelowy:
masło (5g)
mąka pełnoziarnista (25g)
mleko (100ml)
przyprawy (sól)
marchewka (1kg)
przyprawy (sól)
Składniki na sos beszamelowy:
masło (5g)
mąka pełnoziarnista (25g)
mleko (100ml)
przyprawy (sól)
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wodę odlewamy. Przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę pełnoziarnistą, mieszamy tak, żeby się połączyła z masłem, dodajemy przyprawy (ja głównie sól) i do tego wlewamy zimne mleko. Mieszamy dokładnie aż do zagotowania i zgęstnienia. Sos dodajemy do marchewki i dokładnie mieszamy. Jako dodatek do obiadu, to jak dla mnie 6 porcji.
Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wodę odlewamy. Przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę pełnoziarnistą, mieszamy tak, żeby się połączyła z masłem, dodajemy przyprawy (ja głównie sól) i do tego wlewamy zimne mleko. Mieszamy dokładnie aż do zagotowania i zgęstnienia. Sos dodajemy do marchewki i dokładnie mieszamy. Jako dodatek do obiadu, to jak dla mnie 6 porcji.
Wartość energetyczna całej marchewki w sosie beszamelowym – 440kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/6 marchewki) – 75kcal