logo

logo

poniedziałek, 15 października 2012

Zupa grzybowa



Składniki (na garnek 2,5l): 
grzyby leśne (250g)
ziemniaki (300g)
cebula (300g)
mąka pełnoziarnista (5g)
jogurt naturalny (100g)
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz) 



Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.
 


Przygotowanie:
Do garna wlewamy wodę, dodajemy domową kostkę warzywną i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy aż do momentu, kiedy ziemniaki będą miękki. Grzyby leśne (opcjonalnie pieczarki) kroimy drobno, cebulę kroimy w kostkę, solimy i wszystko dusimy pod przykryciem. Do uduszonej cebuli z grzybami dodajemy mąkę pełnoziarnistą, dokładnie mieszamy. Wrzucamy wszystko do wrzącego bulionu i przyprawiamy. Jogurt dodajemy na końcu, dla wprawionych można go zahartować, ja dodaję dopiero po przestudzeniu zupy, wtedy się nie warzy. 


Wartość energetyczna całej zupy – 550kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 110kcal 




5 komentarzy:

  1. A jakich kostek rosołowych używasz zwykłych czy jakieś ekologiczne? Bo wszyscy dookoła trąbia ze w tych kostkach same zło hehe! pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze zwykłych, ale jak wejdziesz w przepisach w ZUPY, na tą stronę z wszystkimi zupami, to masz na dole komentarze i dobre rady co do kostek rosołowych, zamierzam z tych rad skorzystać i to jak najszybciej :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja 30 lat nie znosiłam nic, co było grzybowe, a teraz ta zupa jest bardzo często zimą, aż do czasu, kiedy mi się grzyby skończą :)

      Usuń
  3. Zabieram się za gotowanie zupki!:)BeataP

    OdpowiedzUsuń