logo

logo

poniedziałek, 29 października 2012

Paszteciki z farszem brokułowo-orzechowym





Składniki:
ciasto francuskie (275g)
2 brokuły (1000g)
orzechy włoskie (50g)
1 papryczka chili
2 łyżki keczupu (50g)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, chili)



 


Przygotowanie:
Brokuły gotujemy do miękkości, po przestudzeniu drobno kroimy każdą różyczkę. Dodajemy posiekane orzechy włoskie, keczup i całości przyprawiamy. Można dodać świeże chili, ale to dla tych, co lubią ostre.

Rozkładamy ciasto francuskie, kroimy je najpierw wzdłuż na połowę, a następnie każdy prostokąt dzielimy na małe trójkąty. Mi wyszło po 14 trójkątów z każdej części, razem 28. Na każdy kawałek nakładamy porcję farszu brokułowego i zawijamy pasztecik jak rogaliki. Układamy je na blaszce, na papierze do pieczenia, najlepiej częścią zwiniętą pod spód, bo ciasto francuskie ma tendencje do rozwijania. Pieczemy w temperaturze 220st, ok. 10-15 minut, aż paszteciki będą rumiane. Z podanych proporcji wychodzi 28 pasztecików. 




Wartość energetyczna całego ciasta i farszu – 1720kcal


Wartość energetyczna 1 pasztecika z farszem brokułowo-orzechowym – 60kcal




10 komentarzy:

  1. Połączenie orzechów z brokułami musi być przepyszniaste. Apetyczne paszteciki!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na zdrowy obiad :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Czasem orzechów się chce, a połączenie czegoś niskokalorycznego (brokuł) z orzechami daje bilans po środku. I do tego smak mnie bardzo pozytywnie zaskoczył :)

      Usuń
  4. Gzie kupujesz ciasto francuskie i w jakiej jest cenie? Z góry dziękuję za odpowiedź :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Biedronce, chyba 3,50zł, albo w okolicach, nie więcej niż 3zł z hakiem.

      Usuń
  5. Przepyszne, robiłam je już wielokrotnie, świetnie sprawdzają się jako przekąska na 2. śniadanie do pracy. Bardzo polecam!

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie zrobiłem, wyszły super, a moja córka nareszcie wstała na to pyszne śniadanie.

    OdpowiedzUsuń