Składniki:
ciasto francuskie (275g)
2 brokuły (1000g)
orzechy włoskie (50g)
1 papryczka chili
2 łyżki keczupu (50g)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, chili)
ciasto francuskie (275g)
2 brokuły (1000g)
orzechy włoskie (50g)
1 papryczka chili
2 łyżki keczupu (50g)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, chili)
Przygotowanie:
Brokuły gotujemy do miękkości, po przestudzeniu drobno kroimy każdą różyczkę. Dodajemy posiekane orzechy włoskie, keczup i całości przyprawiamy. Można dodać świeże chili, ale to dla tych, co lubią ostre.
Rozkładamy ciasto francuskie, kroimy je najpierw wzdłuż na połowę, a następnie każdy prostokąt dzielimy na małe trójkąty. Mi wyszło po 14 trójkątów z każdej części, razem 28. Na każdy kawałek nakładamy porcję farszu brokułowego i zawijamy pasztecik jak rogaliki. Układamy je na blaszce, na papierze do pieczenia, najlepiej częścią zwiniętą pod spód, bo ciasto francuskie ma tendencje do rozwijania. Pieczemy w temperaturze 220st, ok. 10-15 minut, aż paszteciki będą rumiane. Z podanych proporcji wychodzi 28 pasztecików.
Brokuły gotujemy do miękkości, po przestudzeniu drobno kroimy każdą różyczkę. Dodajemy posiekane orzechy włoskie, keczup i całości przyprawiamy. Można dodać świeże chili, ale to dla tych, co lubią ostre.
Rozkładamy ciasto francuskie, kroimy je najpierw wzdłuż na połowę, a następnie każdy prostokąt dzielimy na małe trójkąty. Mi wyszło po 14 trójkątów z każdej części, razem 28. Na każdy kawałek nakładamy porcję farszu brokułowego i zawijamy pasztecik jak rogaliki. Układamy je na blaszce, na papierze do pieczenia, najlepiej częścią zwiniętą pod spód, bo ciasto francuskie ma tendencje do rozwijania. Pieczemy w temperaturze 220st, ok. 10-15 minut, aż paszteciki będą rumiane. Z podanych proporcji wychodzi 28 pasztecików.
Wartość energetyczna całego ciasta i farszu – 1720kcal
Wartość energetyczna 1 pasztecika z farszem brokułowo-orzechowym – 60kcal