logo

logo

piątek, 9 listopada 2012

Pierogi a’la ruskie z dynią



Składniki na ciasto:
mąka pszenna pełnoziarnista (150g)
woda (125ml)
½ łyżeczki soli

Farsz:
dynia (200g)
2 małe cebule (100g)
½ kostki białego sera (100g)
przyprawy (sól, pieprz)


 

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę z solą i wlewamy gorącą wodę jednocześnie mieszając mąkę łyżką. Jak już się mąka połączy lekko z wodą, to wyrabiamy ciasto ręką. Jak już ciasto mamy wyrobione, to je bardzo cienko wałkujemy, ja doszłam myślę do 1-2mm. Przy tak cienkim rozwałkowaniu i takich proporcjach wychodzi 25szt. Dla odmiany ciasto pokroiłam w kwadraty, ale równie dobrze mogą być tradycyjne pierogi – półkola.

 
Surową dynię trzemy na tarce na grubych oczkach, solimy i zostawiamy na pół godziny, żeby puściła soki, po czym mocno odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Wszystkie składniki mieszamy, najlepiej użyć do tego tłuczka do ziemniaków. Mam taką zasadę do farszu, że jak już uznaję, że jest dobrze przyprawiony, to dodaję jeszcze ½ łyżeczki soli, żeby był lekko przesolony, bo przy gotowaniu trochę tej soli traci i akurat wychodzi taki jaki miał być. Z podanych proporcji wychodzi 25szt. 



 






Wartość energetyczna całego ciasta na pierogi – 525kcal

Wartość energetyczna 1 ciasta pierogowego – 21kcal

Wartość energetyczna całego farszu na pierogi z dynią – 200kcal

Wartość energetyczna 1 porcji farszu – 8kcal

Wartość energetyczna 1 dietetycznego pieroga z dynią – 29kcal