logo

logo

piątek, 9 listopada 2012

Muszle nadziewane kurczakiem pomidorowym





Składniki:
muszle makaronowe (15szt)
1 mały por (200g)
marchewka (200g)
przecier pomidorowy (50g)
pierś z kurczaka (250g)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, chili)





Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, przemywamy zimną wodą.

Surową pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę, przyprawiamy i odstawiamy do lodówki. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w talarki, wrzucamy warzywa na patelnię i dusimy pod przykryciem do miękkości. Jak przestygną dodajemy kurczaka, przecier i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i nadziewamy tym muszle makaronowe. Można je zapiec w piekarniku, ale jako szybką wersję polecam poukładać na patelni, podlać wodą na max 1cm i na małym ogniu pod przykryciem dusić ok. 15 minut, w tym czasie kurczak już powinien być ugotowany. Z podanych proporcji wychodzi 15szt.




Wartość energetyczna wszystkich nadzianych muszli – 940kcal

Wartość energetyczna 1 muszli z nadzieniem z kurczaka – 60kcal





6 komentarzy:

  1. Mmmm wyglądają smakowicie. Kurcze tylko nigdzie jeszcze nie widziałam takich muszli. Bo one jakieś całkiem spore :P muszę się przejść do kauflandu albo carrefoura, ale jak byłam kiedyś to nie widziałam takich, były tylko takie malutkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są, z Lubelli, więc firma znana, czasem ciężko trafić w markecie, ale zazwyczaj są, Real, Tesco na pewno.

      Usuń
  2. Przepis świetny, mąż także zachwycony:) Zastanawiam się nad innym farszem do muszelek, może masz jakieś propozycje oczywiście małokaloryczne. Ja makaron kupiłam w Interze tylko, że nie polski ale też smaczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozmaitości na gorąco i masz tak kilka muszli.

      Usuń
  3. Pani Magdo, a piec ile czasu trzeba i w jakiej temperaturze?

    OdpowiedzUsuń