logo

logo

sobota, 3 listopada 2012

Roladki z pikantną pastą musztardową




Składniki:
3 sznycle z indyka (300g)
2 łyżki ostrej musztardy (50g)
2 łyżki przecieru pomidorowego (50g)
pęczek zielonej pietruszki
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili)







Przygotowanie:
Sznycle rozbijamy tłuczkiem, solimy z każdej strony i zostawiamy na 10-15 minut w lodówce. W tym czasie szykujemy pastę. Pietruszkę (ewentualnie zioła lub jakąkolwiek inną zieleninę) siekamy drobno i dodajemy do niej musztardę i przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Moim zdaniem pasta już nie potrzebuje przypraw, ale wszystko zależy od rodzaju użytej musztardy. Wyciągamy mięso, każdy rozbity płat smarujemy pastą i zwijamy w roladkę, dla pewności można pospinać wykałaczkami. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem.

 
Sznycle z indyka można zastąpić albo chudym schabem, albo po prostu piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem. Też będą bardzo smaczne roladki. Grunt to nie smażyć na oleju, nie panierować. Najlepiej przykryć patelnię, wtedy mięso i pasta puści soki, co doda roladce smaku.












Wartość energetyczna 1 sznycla (100g) – 104kcal

Wartość energetyczna całej pasty (na 3 sznycle) – 100kcal

Wartość energetyczna 1 roladki – 135kcal




8 komentarzy:

  1. Czyli, jak rozumiem, smażymy bez użycia jakiegokolwiek oleju czy oliwy?

    OdpowiedzUsuń
  2. roladki przepyszne. wybrałam kurczaka, bo indyka nie znoszę.

    OdpowiedzUsuń
  3. dzisiaj zrobiłam na obiad, ale użyłam chudego schabu i dorzuciłam do roladek kilka pieczarek i upiekłam w piekarniku, wyszło super :) pozdrawiam :) Kamila

    OdpowiedzUsuń
  4. A jaką musztardę polecasz ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy jest sens polecać. Musztardy są dość specyficzne i bardzo różnią się w smaku między sobą. Do 30 roku życia nie lubiłam żadnej, teraz nagle mi się odmieniło. Ja lubię francuską i delikatesową, ale jak ktoś lubi ostrzejszą to węgierska i dijon.

      Usuń
  5. zrobiłam roladki ale wpierw podsmażyłam na patelni z wodą a później do piekarnika żeby się upiekły
    wyszły pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj jadłam takie roladki (u mnie nie do końca to były roladki) i były zaskakująco smaczne. Chyba za dużo zjadłam :(

    OdpowiedzUsuń