Składniki:
kapusta kiszona (500g)
kapusta biała (500g)
pieczarki (200g)
2 duże cebule (200g)
suszone śliwki (50g)
1 łyżeczka owoców jałowca
chuda wołowina (250g)
przecier pomidorowy (100g)
liście laurowe (5szt)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, czosnek)
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną płuczemy, kroimy na drobno, dodajemy liście laurowe i gotujemy, co jakiś czas podlewając wodą. Białą kapustę kroimy w niezbyt długie paseczki, solimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu łączymy obie kapusty, dodajemy zgniecione ziarna jałowca i mieszamy.
Pieczarki kroimy na kawałki, cebulę w kostkę, śliwki suszone w paseczki i wszystko smażymy pod przykryciem, aż do miękkości. Następnie razem z sokami przekładamy do kapusty. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy do smaku.
Wołowinę kroimy na małe kawałki, przyprawiamy i podsmażamy na patelni pod przykryciem, razem z sokami przekładamy do kapusty. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 45 minut. Sprawdzamy regularnie i w razie potrzeby podlewamy wodą, żeby bigos nie przywarł do dna.
Chuda wołowina jest mięsem niskokalorycznym, zbliżonym do kurczaka, ok. 110kcal/100g.
Z podanych proporcji wychodzą 4 spore porcje, takie że wystarczy ugotować 2-3 ziemniaki i będzie syty obiad.
Wartość energetyczna całego bigosu – 850kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 bigosu) – 285kcal