Nie będę kutii odchudzać, bo to by była profanacja. Zatem wstawiam przepis oryginalny, taki jaki znam. Z tym, że proporcje tutaj zamieszczam na 1 porcję – standardowej wielkości pucharek na lody. A jak będziecie to robić na Wigilię, to już przemnożycie sobie wedle uznania i liczby osób.
Składniki:
mak (50g)
pszenica (25g)
1 łyżeczka miodu (15g)
1 łyżka cukru (25g)
1 łyżka migdałów (15g)
1 łyżka orzechów włoskich (15g)
1 łyżka orzechów laskowych (15g)
1 łyżka rodzynek (15g)
1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
mak (50g)
pszenica (25g)
1 łyżeczka miodu (15g)
1 łyżka cukru (25g)
1 łyżka migdałów (15g)
1 łyżka orzechów włoskich (15g)
1 łyżka orzechów laskowych (15g)
1 łyżka rodzynek (15g)
1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Pszenicę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na noc w wodzie. Mak zalewamy wrzątkiem i również moczymy całą noc. Na drugi dzień przepłukujemy pszenicę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Taka specjalna pszenica na kutię gotuje się ok. 30 minut. Mak przepłukujemy, porządnie odsączamy z wody i mielimy w maszynce do mięsa 1-2 razy. Przemielony mak łączymy z miodem i cukrem, dokładnie mieszamy, dodajemy odsączoną i przestudzoną pszenicę.
Bakalie zalewamy wrzątkiem, orzechy i migdały obieramy ze skórek, następnie drobno kroimy. Rodzynki po sparzeniu kroimy na kawałki. Wszystko dodajemy do maku i pszenicy. Na końcu dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową. Kutię podajemy schłodzoną.
Przypominam, że powyższe proporcje, to pucharek na lody, dokładnie taki jak na zdjęciu, wszystko co zrobiłam mi się tam zmieściło.
Pszenicę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na noc w wodzie. Mak zalewamy wrzątkiem i również moczymy całą noc. Na drugi dzień przepłukujemy pszenicę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Taka specjalna pszenica na kutię gotuje się ok. 30 minut. Mak przepłukujemy, porządnie odsączamy z wody i mielimy w maszynce do mięsa 1-2 razy. Przemielony mak łączymy z miodem i cukrem, dokładnie mieszamy, dodajemy odsączoną i przestudzoną pszenicę.
Bakalie zalewamy wrzątkiem, orzechy i migdały obieramy ze skórek, następnie drobno kroimy. Rodzynki po sparzeniu kroimy na kawałki. Wszystko dodajemy do maku i pszenicy. Na końcu dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową. Kutię podajemy schłodzoną.
Przypominam, że powyższe proporcje, to pucharek na lody, dokładnie taki jak na zdjęciu, wszystko co zrobiłam mi się tam zmieściło.
Wartość energetyczna 1 pucharka na lody – 830kcal