logo

logo

sobota, 22 grudnia 2012

Pierniczki z suszoną śliwką



Składniki:
mąka pszenna (160g)
1 jajko (60g)
cukier puder (30g)
miód (50g)
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kakao (10g)
drożdże (15g)
masło (20g)
suszone śliwki (50g)




Przygotowanie:
Miód, cukier, kakao i masło rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy. Przelewamy to do dużej miski i schładzamy. Następnie dodajemy jajko, pokruszone drożdże, sodę, pokrojone suszone śliwki i mąkę. Wyrabiamy dokładnie masę piernikową, powinniśmy mieć kształt kuli. Jeśli takiego nie mamy dosypujemy mąki. Wałkujemy ciasto na ok. 0,5cm, wykrawamy pierniczki, układamy na papierze do pieczenia. Zostawiamy na ok. 30minut, żeby lekko urosły. Pieczemy w temperaturze 180st. około 10 minut. Z podanych proporcji wychodzi 35szt.



Wartość energetyczna całego ciasta na pierniczki ze śliwką – 1360kcal

Wartość energetyczna 1 pierniczka ze śliwką – 40kcal



3 komentarze:

  1. Widze ze Mama pozyczyla Ci zloty spray? :) TWSM

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak się zastanawiam jak długo można takie pierniczki z dodatkiem drożdży przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, tydzień na pewno, tyle moje dzieci im dają.

      Usuń