logo

logo

czwartek, 24 stycznia 2013

Gulasz z piersi kurczaka z sosem pomidorowym





Składniki:
1 pierś z kurczaka (250g)
1 duża cebula (100g)
woda (250ml+100ml)
przecier pomidorowy (50g)
mąka pełnoziarnista (20g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do gulaszu, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, chili, czosnek)




Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy z przyprawami pod przykrycie, aż zmięknie. Wyciągamy mięso i obsmażamy z każdej strony na patelni, nie smażymy do końca, jedynie obsmażamy kilka minut, aż będzie białe z każdej strony. W garnku gotujemy 250ml wody, wrzucamy obsmażone piersi z kurczaka, podsmażoną cebulę i przecier pomidorowy. Doprawiamy, jeśli jest potrzeba. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 20 minut. Kiedy mięso jest już miękkie zagęszczamy sos – w 100ml zimnej wody dokładnie rozprowadzamy mąkę, żeby nie było grudek i wlewamy to do sosu. Wszystko mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.




Wartość energetyczna całego gulaszu z sosem pomidorowym – 395kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 gulaszu) – 130kcal




22 komentarze:

  1. właśnie zrobiłam z kaszą jaglaną, smakuje świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zrobie zaraz. Podam z makaronem szpinakowym

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo szybki i łatwy przepis, nie mam wielkiego doświadczenia w gotowaniu ale bez przechwałek przyznaję że wyszedł pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki wyszedł naprawdę pyszny , ja dodałem jeszcze odrobine świeżego czosnku

    OdpowiedzUsuń
  5. naprawde polecam:) szybkie proste a przede wszystkim smaczne:) !

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjedlismy z kasza jeczmienna - pasuje rewelacyjnie! Corka zapytala, gdzie kupilam taki pyszny sos :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne ! I bardzo szybkie. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne! z kaszą jaglaną perłową tworzy idealny duet ;) Malwina

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha. Ja zjadłam z ryżem

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie będę oryginalna, jeśli napiszę, że ten gulasz jest pyszny :) robiłam już 2x z kaszą gryczaną i koncentratem pomidorowym, jutro podam z ryżem i już z 'prawdziwym' przecierem ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo dobre danie i naprawdę szybkie

    OdpowiedzUsuń
  14. super, dodałam jeszcze czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę i zjedliśmy z brązowym ryżem. Dzieciom też smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Poprostu pychotka 😉 zajadam z kasza gryczaną 😊

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyjątkowy smak który daje przecier

    OdpowiedzUsuń
  17. \super przepis! I fantastyczny blog!!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja jem właśnie z ziemniakami dobre polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jaka jeszcze maka moze byc? Bo pelnoziarnistej nie mam :(

    OdpowiedzUsuń