logo

logo

czwartek, 24 stycznia 2013

Rolada z pieczarkami





Składniki:
1 andrut kwadratowy (25g)
ziemniaki (300g)
pieczarki (200g)
cebula (200g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków)

 





Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki, wszystko podsmażamy na patelni, pod przykryciem, aż zmięknie a nadmiar wody odparuje. Ziemniaki gotujemy, odlewamy wodę, dodajemy łyżkę jogurtu, przyprawy i robimy puree ziemniaczane. Na andrucie rozprowadzamy cienko warstwę ciepłego (nawet gorącego) puree ziemniaczanego, dokładnie po brzegach. Dzięki temu, że nakładamy ciepłe wafel zmięknie i będzie ładnie się rolował, bez pękania, dlatego ważne, żeby pokryć każdą jego część. Na ziemniaki rozkładamy podsmażone pieczarki z cebulą, całość zawijamy w roladę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Z podanych proporcji wychodzi 20 plasterków o grubości 1cm. 




Można jeść na zimno w ramach przekąski lub podsmażone na patelni jako coś w rodzaju placków/kotletów do obiadu.



Wartość energetyczna całej rolady – 400kcal

Wartość energetyczna 1 małej roladki – 20kcal






25 komentarzy:

  1. super pomysl z tym andrutem :) wykorzystam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kwadratowy andrut? Gdzie można go kupić? tylko okrągłe ze sklepów kojarzę :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W realu kupione, kwadratowe są w większości sklepów, to jest powszechnie spotykany towar :)

      Usuń
    2. uff, to nie będzie problemów z kupieniem. I testowaniem rolad. I tych ruskich tez ;)Dzięki! :)

      Usuń
  3. Witam,jaki to andrut? Czy to te zwykłe kwadratowe wafle? Ale one sa chyba slodkie? Proszę o podpowiedź. Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. Słyszałam o takich roladach, bardzo mi się pomysł podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysl, jak mi sie uda kupic andruty w polskim sklepie, to zrobie taka roladke. TWSM

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł :) Uwielbiam takie roladkowe dania

    OdpowiedzUsuń
  7. Własnie zajadam przepyszna ta roladka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy taką roladę z kapustą i pieczarkami można zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, byle by było w tym coś kleistego, ziemniaki, kasza jaglana..., bo inaczej farsz wypadnie.

      Usuń
  9. Mam wrażenie ,żę część osób jak z kosmosu ( GDZIE KUPIĆ KWADRATOWY ANDRUT ) odpowiadam we wszystkich sklepach spożywczych ,I wchodząc na strony z przepisami kulinarnymi oczekuje rzeczowej oceny ,zrobiłam były dobre ,bądz nie ,a nie mniam mniam ,fajnie wygląda ,ciekawy pomysł bo to w niczym nie pomaga .Jutro zrobie i napisze jak smakował !!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak jak obiecałam pisze jak smakuje ,rewelacyjne kartofle zrobiły sie takie kremowe i delikatne , ale ja dodałam troszkę boczku .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Boczku? Tu na blogu boczku? Wyspowiadaj się z tego! :)

      Usuń
  11. Mnie intryguje jedna rzecz....ten andrut! Nie pytam gdzie kupić bo są wszędzie ale czy później on nie jest taki sflaczały, ciągnący się jak np. naleśniki odgrzane w mikrofali? Pytam o to ponieważ kilka lat temu dałam na spód ptasiego mleczka albo sernika na zimno i właśnie taki nieciekawy się zrobił.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki trochę jest, Nam nie przeszkadza.

      Usuń
  12. Hmmm. Myśle czy nie można by było zamiast ziemniaków dać buraków. Tylko buraki z pieczarkami ? Też bym je czymś zamieniła, ale czym ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaki są klejące i scalają farsz, buraki wodniste i raczej niewiele z tego wyjdzie, rozmoknie moim zdaniem.

      Usuń
  13. Witam... będę robić tą roladę na świeta żeby wszystkich zaskoczyć....mm nadzieję że będzie im smakowć

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam już roladę ala ruskie a dzisiaj/ zaraz podejmę próbę zrobienia rolady z nadzieniem szpinakowo- serowym... Hm... Ciekawe czy z twarogiem zamiast ziemniaka będzie na tyle kleiste i zbite, że nie będzie wypływać z andruta...A co mi tam: ugotuję jednego ziemniaka :-)

    OdpowiedzUsuń