logo

logo

środa, 9 stycznia 2013

Kopytka w wersji dietetycznej

Dietetyczność moich kopytek polega na tym, że dodałam mniej mąki niż kiedyś. Tym samym moje kopytka są delikatne i się rozpływają w ustach, podczas gdy te, które znam z przeszłości były twardsze, takie, że widelec można było wbić i stał. Tutaj mamy do czynienia ze smacznymi kopytkami, które mi osobiście podpasowały. 

 

Składniki:
ziemniaki (500g)
1 jajko (60g)
mąka pszenna (100g)
1 łyżeczka soli

 









Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i jeszcze na ciepło ugniatamy, wtedy nie powinniśmy mieć grudek. Chwilę czekamy, aż przestygną i dodajemy surowe jajko, sól i mąkę. Zagniatamy ciasto i wstawiamy je do lodówki na godzinę. Dzięki temu trochę stwardnieje i będzie łatwiej formować kopytka. Wyciągamy ciasto na blat podsypany lekko mąką, szybko robimy wałek i tniemy kopytka. Wrzucamy na wrzątek do osolonej wody, gotujemy krótko 2-3 minuty, jak tylko wypłyną na wierzch wyławiamy. Z podanych proporcji wychodzi 45 kopytek.

Jeśli podzielimy to na 3 porcje i polejemy niewielką ilością dietetycznego sosu (np. beszamelowy) lub jak ktoś woli łyżeczką cukru z cynamonem, to mamy całkiem niskokaloryczny obiad. W obu wersjach, z sosem czy z cukrem i cynamonem około 300kcal.



Wartość energetyczna całego ciasta na kopytka – 740kcal

Wartość energetyczna 1 kopytka – 16kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 kopytek) – 245kcal