logo

logo

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Makaron z cieciorką w białym sosie





Składniki:
makaron suchy pełnoziarnisty (100g)
cieciorka sucha (100g)
2 duże cebule (200g)
mleko (100ml)
1 łyżka mąki pełnoziarnistej (20g)
przyprawy (sól)



 

Przygotowanie:
Cieciorkę moczymy na noc, następnie gotujemy do miękkości. Można użyć gotową z puszki. Makaron gotujemy. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy, aż będzie miękka. Łączymy ugotowany makaron, cieciorkę i cebulę. W zimnym mleku rozprowadzamy mąkę i zalewamy tym makaron. Podgrzewamy kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż biały sos zrobi się gęsty. Całość przyprawiamy według uznania.





Wartość energetyczna całego makaronu z cieciorką – 870kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 makaronu) – 290kcal