logo

logo

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Makaron z cieciorką w białym sosie





Składniki:
makaron suchy pełnoziarnisty (100g)
cieciorka sucha (100g)
2 duże cebule (200g)
mleko (100ml)
1 łyżka mąki pełnoziarnistej (20g)
przyprawy (sól)



 

Przygotowanie:
Cieciorkę moczymy na noc, następnie gotujemy do miękkości. Można użyć gotową z puszki. Makaron gotujemy. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy, aż będzie miękka. Łączymy ugotowany makaron, cieciorkę i cebulę. W zimnym mleku rozprowadzamy mąkę i zalewamy tym makaron. Podgrzewamy kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż biały sos zrobi się gęsty. Całość przyprawiamy według uznania.





Wartość energetyczna całego makaronu z cieciorką – 870kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 makaronu) – 290kcal




8 komentarzy:

  1. to musi być pyszne ;) wprost uwielbiam cieciorkę :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Wstyd się przyznać, nigdy nie jadłam cieciorki..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wstyd dziewczyny, wstyd! Do marketu po puszkę z Rolnika i spróbujcie jakie to dobre :)

      Usuń
  3. Haha wielkie dzieki tyle sie zeszukalam tego mieszkam w hiszpani i ta cieciorka jest tu znana i lubiana bardzo i nazywa sie garbanzoz ile sie zeszukalam to hohoho... ale przepis pyszniutki i sprawdony przezemnie tez ;) nowy pomysl przygotowania cieciorki hihu ale dziwnie mi brzmi po polsku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No patrz, jaka ładna nazwa! Powinnam to nazwać tak, żeby nikt nie wiedział o co chodzi, użyć innego makaronu w kształcie i nazwać "Penne & garbanzoz z dressingiem" i już brzmi dla wielu nieznajomo i jak danie z wysokiej półki :)

      Usuń
  4. Pani Magdo! "całość przyprawiamy według uznania" dobrze brzmi ale jednak poproszę o jakieś podpowiedzi. Chociażby po to żeby wiedzieć co pasuje do makaronu z cieciorką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to podpowiadam - sól.

      Jak mam jakieś propozycje, to ja je naprawdę podpowiadam, ale głównie bazuję na soli ze względu na dzieci, które później marudzą, że coś tam pływa w potrawie. Dlatego tak to jest, że nie podaję przypraw, bo ten sekret to sól i ewentualnie pieprz :)

      Usuń