Po "Biedronkowym" szale na tanie foremki do
pralinek ewidentnie pojawił się trend czekoladowych pralinek na
wszelkich stronach kulinarnych i wśród wielu blogerów. Ale to bomby
kaloryczne (a mi tu nie wypada ich wstawiać nawet), więc ja zamiast czekoladowych pralinek upiekłam mini
muffinki na maślance. Nazwa muffinki-pralinki została wymyślona, przez mojego małego Kubusia, który już mnie męczy o drugą porcję.
Składniki:
maślanka (100ml)
1 jajko (60g)
mąka pszenna (150g)
cukier waniliowy (30g)
aromat waniliowy (kilka kropli)
1 płaska łyżeczka sody
Składniki:
maślanka (100ml)
1 jajko (60g)
mąka pszenna (150g)
cukier waniliowy (30g)
aromat waniliowy (kilka kropli)
1 płaska łyżeczka sody
Przygotowanie:
Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajko, dodajemy cukier waniliowy i kilka kropli aromatu. Wszystko miksujemy, aż masa będzie jednolita. Następnie dodajemy sodę i ciągle miksując wsypujemy mąkę. Ciasto ma być gładkie, jednolite i ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Napełniamy małe foremki na pralinki na około 2/3 wysokości (chyba, że chcemy mieć pokaźną wypukłą babeczkę górą, to napełniamy po brzegi). Pieczemy w temperaturze 180st., około 15-20 minut. Z podanych proporcji wychodzi 40szt.
Wartość energetyczna całego ciasta na muffinki-pralinki – 800kcal
Wartość energetyczna 1 muffinki-pralinki – 20kcal
Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajko, dodajemy cukier waniliowy i kilka kropli aromatu. Wszystko miksujemy, aż masa będzie jednolita. Następnie dodajemy sodę i ciągle miksując wsypujemy mąkę. Ciasto ma być gładkie, jednolite i ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Napełniamy małe foremki na pralinki na około 2/3 wysokości (chyba, że chcemy mieć pokaźną wypukłą babeczkę górą, to napełniamy po brzegi). Pieczemy w temperaturze 180st., około 15-20 minut. Z podanych proporcji wychodzi 40szt.
Wartość energetyczna całego ciasta na muffinki-pralinki – 800kcal
Wartość energetyczna 1 muffinki-pralinki – 20kcal