logo

logo

czwartek, 3 stycznia 2013

Rolada szpinakowa z pistacjami





Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g)
1 jajko (60g)
1 mała cebula (50g)
szpinak (50g)
pistacje (50g)
przyprawy 
(sól, pieprz, czosnek)

 



Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy i mielimy w maszynce. Surowe piersi mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy cebulę i surowe jajko, wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Mięso dzielimy na pół, do jednej części dodajemy rozmrożony i odparowany z nadmiaru wody szpinak, do drugiej części pistacje. Rozkładamy folię spożywczą i z połowy masy z pistacjami formujemy prostokąt ok. 15cm długi (taki na szerokość dna największego garnka) i ok. 10cm szeroki, zwilżoną dłonią przyklepujemy tak, żeby był kształtny i wysoki na ok. 5mm (wysokość pistacji). Na białą warstwę kładziemy warstwę z połowy masy szpinakowej w formie wałka na środku. Zostawiamy z dołu i z góry tyle miejsca, żeby biała masa nam się ładnie złączyła górą i otoczyła szpinakową część. Całość zawijamy w folię, wyrównujemy, żeby było kształtnie i równomiernie. Dokładnie tak samo robimy drugą roladę, można zrobić ją odwrotnie, będzie ciekawiej na talerzu. Wrzucamy roladki na wrzątek. Można w folii, a jak tylko rolada zrobi się po paru sekundach biała folię można usunąć. Gotujemy 15 minut. Z podanych proporcji wychodzą dwie roladki o długości 15cm. Po skrojeniu na plasterki 0,5mm – 30szt z każdej czyli 60 plasterków z tych proporcji.



Wartość energetyczna całości – 900kcal

Wartość energetyczna 1 plasterka (1/60 rolady) – 15kcal 


11 komentarzy:

  1. pieknie wygladaja te pistacje w przekroju :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pięknie ;) świetny pomysł z tymi pistacjami :) zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeju, ale wygląda! zachwycająco.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie, a jeszcze lepiej smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie opracowane przepisy oraz ich kaloryczność :) Gdybyś jeszcze dodała przybliżone koszty dań byłoby idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy w tym przepisie ma być faktycznie 50 g szpinaku czy wystąpił błąd?:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy do roladek podaje się sosy lub dipy?

    OdpowiedzUsuń
  8. czy roladki można po przygotowaniu mrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie miałam takiej potrzeby, ale podejrzewam, że tak.

      Usuń