Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g)
1 jajko (60g)
1 mała cebula (50g)
musztarda francuska (50g)
morele suszone (100g)
1 łyżeczka kurkumy
przyprawy (sól, pieprz)
2 piersi z kurczaka (500g)
1 jajko (60g)
1 mała cebula (50g)
musztarda francuska (50g)
morele suszone (100g)
1 łyżeczka kurkumy
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy i mielimy w maszynce. Surowe piersi mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy cebulę i surowe jajko, wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Mięso dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kurkumę i musztardę francuską, drugą zostawiamy białą. Rozkładamy folię spożywczą i z połowy masy z musztardą formujemy prostokąt ok. 15cm długi (taki na szerokość dna największego garnka) i ok. 10cm szeroki. Zwilżoną dłonią przyklepujemy tak, żeby było to kształtne i wysokie na ok. 5mm. Na tą warstwę kładziemy warstwę z połowy masy białej w formie mniejszego prostokąta, długości 15cm jak dolna część, ale z góry i z dołu zostawiamy trochę miejsca. Na środku układamy wałek z suszonych moreli. Zawijamy roladę, staramy się białą częścią otoczyć morele, a później żółtą otoczyć masę białą. Dla mniej wprawionych proponuję najpierw zrobić kształtny wałek z białego mięsa z morelami w środku, a później go umieścić na warstwie żółtej. Całość zawijamy w folię, wyrównujemy, żeby było kształtnie i równomiernie. Dokładnie tak samo robimy drugą roladę. Wrzucamy roladki na wrzątek. Można w folii, a jak tylko rolada zrobi się po paru sekundach biała folię można usunąć. Gotujemy 15 minut. Z podanych proporcji wychodzą dwie roladki o długości 15cm. Po skrojeniu na plasterki 0,5mm – 30szt z każdej, czyli 60 plasterków z tych proporcji.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy i mielimy w maszynce. Surowe piersi mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy cebulę i surowe jajko, wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Mięso dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kurkumę i musztardę francuską, drugą zostawiamy białą. Rozkładamy folię spożywczą i z połowy masy z musztardą formujemy prostokąt ok. 15cm długi (taki na szerokość dna największego garnka) i ok. 10cm szeroki. Zwilżoną dłonią przyklepujemy tak, żeby było to kształtne i wysokie na ok. 5mm. Na tą warstwę kładziemy warstwę z połowy masy białej w formie mniejszego prostokąta, długości 15cm jak dolna część, ale z góry i z dołu zostawiamy trochę miejsca. Na środku układamy wałek z suszonych moreli. Zawijamy roladę, staramy się białą częścią otoczyć morele, a później żółtą otoczyć masę białą. Dla mniej wprawionych proponuję najpierw zrobić kształtny wałek z białego mięsa z morelami w środku, a później go umieścić na warstwie żółtej. Całość zawijamy w folię, wyrównujemy, żeby było kształtnie i równomiernie. Dokładnie tak samo robimy drugą roladę. Wrzucamy roladki na wrzątek. Można w folii, a jak tylko rolada zrobi się po paru sekundach biała folię można usunąć. Gotujemy 15 minut. Z podanych proporcji wychodzą dwie roladki o długości 15cm. Po skrojeniu na plasterki 0,5mm – 30szt z każdej, czyli 60 plasterków z tych proporcji.
Wartość energetyczna całości – 960kcal
Wartość energetyczna 1 plasterka (1/60 rolady) – 16kcal