logo

logo

czwartek, 3 stycznia 2013

Rolada z morelami i musztardą francuską





Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g)
1 jajko (60g)
1 mała cebula (50g)
musztarda francuska (50g)
morele suszone (100g)
1 łyżeczka kurkumy
przyprawy 
(sól, pieprz)

 


Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy i mielimy w maszynce. Surowe piersi mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy cebulę i surowe jajko, wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Mięso dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kurkumę i musztardę francuską, drugą zostawiamy białą. Rozkładamy folię spożywczą i z połowy masy z musztardą formujemy prostokąt ok. 15cm długi (taki na szerokość dna największego garnka) i ok. 10cm szeroki. Zwilżoną dłonią przyklepujemy tak, żeby było to kształtne i wysokie na ok. 5mm. Na tą warstwę kładziemy warstwę z połowy masy białej w formie mniejszego prostokąta, długości 15cm jak dolna część, ale z góry i z dołu zostawiamy trochę miejsca. Na środku układamy wałek z suszonych moreli. Zawijamy roladę, staramy się białą częścią otoczyć morele, a później żółtą otoczyć masę białą. Dla mniej wprawionych proponuję najpierw zrobić kształtny wałek z białego mięsa z morelami w środku, a później go umieścić na warstwie żółtej. Całość zawijamy w folię, wyrównujemy, żeby było kształtnie i równomiernie. Dokładnie tak samo robimy drugą roladę. Wrzucamy roladki na wrzątek. Można w folii, a jak tylko rolada zrobi się po paru sekundach biała folię można usunąć. Gotujemy 15 minut. Z podanych proporcji wychodzą dwie roladki o długości 15cm. Po skrojeniu na plasterki 0,5mm – 30szt z każdej, czyli 60 plasterków z tych proporcji.



Wartość energetyczna całości – 960kcal

Wartość energetyczna 1 plasterka (1/60 rolady) – 16kcal 


9 komentarzy:

  1. najgorsze jest to, że nie mam tu maszynki.. :(

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne, ale nie wiem czy bym nie polegla na formowaniu hehe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia wprawy :) moje pierwsze też nie były zadowalające, teraz doszłam prawie do perfekcji :)

      Usuń
  3. Roladki sa fajne i apetyczne, an pewno w sobote cos wykombinuję. Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam zamiar się trochę w to pobawić, bo widzę, że mężowy podchodzą. A mam kilka pomysłów kolorystycznych, może wyjść ciekawie :)

      Usuń
  4. Kochana czy teroladki mozna mrozic. Super jest roladka ze szpinaku i lososia z serkiem. Czy jak zamroze to pizniej uda mi sie ja pokroic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, te na pewno można, ale w całości, nie krojone i najlepiej po odmrożeniu obgotować parę minut, przynajmniej tak bym zrobiła (bo nie mroziłam akurat tej).

      Usuń
  5. Ja podobne roladki zawijam ciasno w gazę (nową:)) można kupić w każdej aptece np wymiar 1mx 0,5 m i cały czas zawinięte gotuję. Po wyjęciu z garnka studzę nadal w mokrej już gazie. Fajnie smakuje gdy gotujemy w bulionie.

    OdpowiedzUsuń