logo

logo

czwartek, 24 stycznia 2013

Sprężynki z ziemniaków





Składniki:
1 duży ziemniak (150g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków)


 








Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy lub dokładnie szorujemy skórkę. Do zrobienia spiralek polecam noże, ale jeśli nie macie można zrobić samemu spiralę, choć pewnie dużo dłużej. W przypadku noży sprawa jest prosta, ponieważ po zrobieniu sprężyn nabijamy ziemniaka na wykałaczkę i rozciągamy go na całej jej długości. Sposób ręczny polega na tym, że najpierw nabijamy ziemniaka na wykałaczkę a później nożem od góry wykrawamy spiralę. Gotowe spirale układamy na papierze do pieczenia i posypujemy przyprawami. Pieczemy w 200st. na termoobiegu ok. 15 minut, aż się przyrumienią. Podałam w przepisie 1 ziemniak dla łatwości wyliczeń. 





 














Wartość energetyczna 1 ziemniaka – 90kcal 


 

18 komentarzy:

  1. Też robię takie jazzy chips. Świetnie wychodzą także grillowane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam takie na ulicach czasami, ale nie wyglądały zbyt zachęcająca. Za to te muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jestem fanką ziemniaków ale taką wersją bym nie pogardziła. Świetny pomysł !

    OdpowiedzUsuń
  4. Hehe jadałam takie na metrze marymont, niestety smażone jak frytki na głębokim tłuszczu, ten pomysł sama chętnie przetestuje....powiedzcie tylko gdzie dostać te noże ??????? Nika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w tym roku podczas urlopu jadłam i to te tłuściutkie. Ale tak się zainteresowałam sprzętem, że znalazłam na allegro.

      Usuń
    2. Trzeba polować widzę, bo teraz są te droższe tylko, ja kupiłam w zestawie, dwie różne. Nazywa się to nóż do sprężyn, nóż do spiral, coś takiego.

      Usuń
  5. Powinny wyjść jak ugotowane czy chrupiące jak chipsy? Mi wychodzą raz nie dopieczone i ciągnące lub bardzo spieczone. Może używać tylko młodych ziemniaków? lub specjalnej odmiany do frytek? Podajcie jakieś dodatkowe rady. Robiłam 2x i nie wyszły super nie wiem gdzie błąd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie jak chipsy, bo nie ma tu tłuszczu. Jakbyś chciała mieć chipsy, to być musiała to usmażyć na głębokim oleju. One są spieczone, ale bardziej miękkie niż sztywne. Zresztą widzisz na zdjęciu, że się po upieczeniu pokładają.

      Usuń
  6. Lepsze są nie pieczone , lecz smażone we frytkownicy !;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każdemu pasuje taka ilośc tłuszczu.

      Usuń
    2. Coś za coś, takie z frytkownicy też jadłam, ale kiedyś :)

      Usuń
  7. No wlasnie,a jak sobie radzisz na wakacjach? W sensie oczywiscie co jesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od lat jeździmy na wyżywienie własnie, nie chodzimy po knajpach. Tylko dzieci dostają co chcą, ja tego nie jem, lody sporadycznie lub wcale (w sensie ja). Mogę żyć na arbuzach :) ale generalnie wyżywienie własne i jemy zdrowo to, co sami zrobimy.

      Usuń
    2. Och to gratuluje ;) Oprzec sie jedzeniu, szczegolnie na tych egzotycznych wakacjach,tych obecnie popularnych all inclusive jest sztuka!!!

      Usuń
  8. Mam te noże ale duże spirale mi nie wychodzą. Tylko krótkie i się urywa. Dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam te noże ale duże spirale mi nie wychodzą. Tylko krótkie i się urywa. Dlaczego?

    OdpowiedzUsuń