logo

logo

wtorek, 29 stycznia 2013

Zupa ogórkowa z ryżem



Składniki (na garnek 2,5l):
ogórki kiszone (500g)
3 duże marchewki (300g)
seler (300g)
½ woreczka ryżu (50g)
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz, majeranek) 



Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.
 



Przygotowanie:
Marchewkę kroimy w kostkę, seler trzemy na tarce na grubych oczkach. Warzywa i suchy ryż wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy z domową kostką warzywną. Jak już marchewka zmięknie, a ryż się ugotuje dodajemy starte ogórki kiszone, razem z sokiem i jeszcze chwilę gotujemy. Przyprawiamy głównie solą, pieprzem i majerankiem. 




Wartość energetyczna całej zupy ogórkowej – 400kcal

Wartość energetyczna 1 porcji zupy ogórkowej – 80kcal 

 




7 komentarzy:

  1. Robię ją bardzo często, szczególnie teraz zimą. Dawniej znałam tylko z ziemniakami, które szybko stawały się twarde. Ogórkowa z ryżem jest boska!

    OdpowiedzUsuń
  2. ogórkowa z ryżem pierwsze słyszę. Trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tradycyjnie zagęszcza się jeszcze mąką i śmietaną, ale czy do takiej zupy można dodać jogurt? Jak wpłynie to nakaloryczność

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jakoś wpłynie, zależy ile dasz jogurtu - 50ml to masz 30kcal więcej, 500ml to masz 300kcal więcej.

      Usuń
  4. Ile to jest jedna porcja zupy jak to liczysz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1/5 całości,czyli pół litra

      Usuń
    2. Czyli okolo 2 szklanek Dziękuję bardzo

      Usuń