Składniki (na garnek 2,5l):
ogórki kiszone (500g)
3 duże marchewki (300g)
seler (300g)
½ woreczka ryżu (50g)
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz, majeranek)
Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.
3 duże marchewki (300g)
seler (300g)
½ woreczka ryżu (50g)
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz, majeranek)
Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.
Przygotowanie:
Marchewkę kroimy w kostkę, seler trzemy na tarce na grubych oczkach. Warzywa i suchy ryż wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy z domową kostką warzywną. Jak już marchewka zmięknie, a ryż się ugotuje dodajemy starte ogórki kiszone, razem z sokiem i jeszcze chwilę gotujemy. Przyprawiamy głównie solą, pieprzem i majerankiem.
Marchewkę kroimy w kostkę, seler trzemy na tarce na grubych oczkach. Warzywa i suchy ryż wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy z domową kostką warzywną. Jak już marchewka zmięknie, a ryż się ugotuje dodajemy starte ogórki kiszone, razem z sokiem i jeszcze chwilę gotujemy. Przyprawiamy głównie solą, pieprzem i majerankiem.
Wartość energetyczna całej zupy ogórkowej – 400kcal
Wartość energetyczna 1 porcji zupy ogórkowej – 80kcal