logo

logo

wtorek, 29 stycznia 2013

Zupa ogórkowa z ryżem



Składniki (na garnek 2,5l):
ogórki kiszone (500g)
3 duże marchewki (300g)
seler (300g)
½ woreczka ryżu (50g)
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz, majeranek) 



Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.
 



Przygotowanie:
Marchewkę kroimy w kostkę, seler trzemy na tarce na grubych oczkach. Warzywa i suchy ryż wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy z domową kostką warzywną. Jak już marchewka zmięknie, a ryż się ugotuje dodajemy starte ogórki kiszone, razem z sokiem i jeszcze chwilę gotujemy. Przyprawiamy głównie solą, pieprzem i majerankiem. 




Wartość energetyczna całej zupy ogórkowej – 400kcal

Wartość energetyczna 1 porcji zupy ogórkowej – 80kcal