logo

logo

wtorek, 29 stycznia 2013

Surówka z pekińskiej z pomarańczą





Składniki:
½ kapusty pekińskiej (300g)
1 duża marchew (100g)
1 średnia pomarańcza (150g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (50g)
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
przyprawy (sól, pieprz)





Przygotowanie:
Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki, marchewkę trzemy na tarce na grubych oczkach, pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do miski, skrapiamy octem lub sokiem z cytryny, dodajemy jogurt i odrobinę soli. Odstawiamy na pół godziny, żeby się przegryzło.




Wartość energetyczna całej surówki z pekińskiej – 210kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 surówki) – 70kcal




6 komentarzy:

  1. Fajna jest też sałatka z cykorii albo pekińskiej z pomarańczą i granatem, do tego jogurt naturalny, pychaa;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już. Dobra. Przemyślę dodatek gałki muszkatołowej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Pycha! Pycha! Tak się zastanawiam czy wszystkie Twoje potrawy będą mi tak smakowały, póki co dobrze idzie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lepsza niż myślałam!!! W przeciwieństwie do bałwana rozważałam dosłodzenie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. super przepisy na surówki. dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam sto la temu podobną, ale dawałam jeszcze kiełki rzodkiewki, super przełamują słodycz pomarańczy, bardzo polecam, Ania :)

    OdpowiedzUsuń