logo

logo

środa, 13 lutego 2013

Chleb pomidorowy z bazylią i otrębami





Składniki:
woda (50ml)
drożdże (20g)
sok pomidorowy (300ml)
otręby owsiane (50g)
mąka pszenna (400g)
1/2 opakowania suszonej bazylii
1,5 łyżeczki soli





Przygotowanie:
Do miski wlewamy ciepłą wodę, wrzucamy drożdże i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Wlewamy sok pomidorowy, dosypujemy bazylię, otręby, sól i mieszamy dokładnie. Na końcu wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie. Ma być gęste i klejące. Po wyrobieniu odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy ciasto na blaszkę, na papier do pieczenia, formujemy podłużny bochenek i zostawiamy pod ściereczką na 45 minut. 



Ja zrobiłam raczej płaski, taki akurat do domowych past kanapkowych. Do typowych kanapek proponuję ciasto umieścić w podłużnej blaszce, wtedy będziecie mieć piękny prostokątny kanapkowy chleb nadający się do normalnych kanapek. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 50 minut. Z podanych proporcji wychodzi 30 kromek.



Wartość energetyczna całego chleba – 1800kcal

Wartość energetyczna 1 kromki – 60kcal





13 komentarzy:

  1. Zaciekawił mnie, muszę wypróbować, wiec porywam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. proszę napisać czy mąka pszenna pełnoziarnista czy nie?Zaraziła mnie Pani swoim podejściem do zdrowego żywienia.Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak napisane jest pszenna to zwykła pszenna. Jakby było pełnoziarnista, to wtedy dopisuję pszenna czy jakaś inna pełnoziarnista. Taką zasadę podawania mąki przyjęłam na całym blogu, tak na przyszłość :)

      Usuń
  3. Pyszny chlebek i chrupiąca skórka...! Wyszedł super :)
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  4. Otręby wszędzie ;)
    Ale chleb wygląda genialnie, gdyby jeszcze mieć piec chlebowy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ten weekend dla odmiany zarodki pszenne testowałam w chlebie :) Kiedyś piekłam otrębowe, ale dzieci jeść nie chciały. Po roku przerwy widzę zmianę i zainteresowanie, to piekę na potęgę :) Ale chyba Wam to pasuje, co?

      Usuń
  5. Madziu picz i zapodawaj,piekłam dziś i rewelacja.Jola

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja go robiłam teraz drugi raz i po raz drugi mi nie wyrósł:(Piec ciasta jak najbardziej ale chleba nie umiem:(

    OdpowiedzUsuń
  7. A mnie wyszedl super piekny chrupki i czerwoniutki tylko zamiast bazyli dalam oregano bo nie mialam ale jest boski! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z racji tego, że nie mogę używać mąki pszennej, zrobiłam chlebek z żytniej razowej i gryczanej i też wyszedł pyszny! Bardziej zwarty niż ten na mące pszennej, ale nadal pyszny :)

    OdpowiedzUsuń