logo

logo

środa, 13 lutego 2013

Pasta sojowa pieczarkowa





Składniki:
ziarna soi suche (50g)
2 duże cebule (200g)
pieczarki (200g)
przyprawy (sól, pieprz)


 





Przygotowanie:
Ziarna soi moczymy kilka godzin, następnie gotujemy do miękkości. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, dusimy pod przykryciem, aż będą miękkie, ale nie odparowujemy nadmiaru wody. Ugotowaną soję, cebulę, pieczarki i sok powstały podczas podduszania wrzucamy do miski i miksujemy blenderem na gładką pastę. Przyprawiamy do smaku. 



Wartość energetyczna całej pasty sojowej pieczarkowej – 290kcal


Wartość energetyczna na 100g - 55kcal/100g


8 komentarzy:

  1. Nigdy nie robilam niczego z soja, ale tak patrze na te Twoje pasty i mysle, ze czas zaczac :) TWSM

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja całość na koniec zmieliłam, doprawiłam, wrzuciłam jajo i zapiekłam jak pasztet. Jest delikatny i trochę się kruszy, pewnie na konsystencję pomogłaby buła tarta i jakiś tłuszczyk, ale nie o to przecież chodzi :)
    Dodałam też trochę więcej przypraw, czosnku, ziół prowansalskich, kolendry mielonej i papryczkę chili. Polecam!
    A tak w ogóle, to normalnie kocham Cię dziewczyno! :)
    A najbardziej chyba za mus marchewkowy. Uzależniłam się od niego i namiętnie z nim eksperymentuję :)
    Ostatnia wersja, z suszoną żurawiną, cynamonem i odrobiną imbiru - rządzi :)
    Pomijając już smak, to ten cudny zapach w domu, rewelacja :)
    Dzięki, że jesteś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi już faza musu minęła, ale też tak miałam ze 2 miesiące :)

      Usuń
    2. Czyli jednak nie jest ze mną tak źle, ta marchewa po prostu uzależnia :)

      Usuń
  3. pamietam ze moja mam gotowala z kotlecikow sojowych, takich suchych w paczce, zupe ala "flaczki" byla niesamowita, zabielana smietanka I z duza iloscia majeranku....mmmmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę drobny błąd w przeliczeniu na 100g , całość OK :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, poprawione. Coś z rozpędu pomieszałam.

      Usuń