Składniki (na garnek 2,5l):
marchew (1kg)
2 pomarańcze (300g)
sok z ½ cytryny
jogurt naturalny (200g)
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz, curry, cynamon)
2 pomarańcze (300g)
sok z ½ cytryny
jogurt naturalny (200g)
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz, curry, cynamon)
Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.
Przygotowanie:
Marchew obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy w wodzie z domową kostką warzywną. Po ugotowaniu chłodzimy. Pomarańcze obieramy (waga 300g to waga po obraniu) i jeśli są ładne i mięsiste, to kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli trafią się gorsze, to wyciskamy tylko sok i trochę miąższu, a skórki (te białe) wyrzucamy. Marchewkę z wywarem warzywnym i pomarańcze miksujemy blenderem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie dodajemy sok z cytryny, jogurt naturalny i jeszcze chwilę miksujemy. Przyprawiamy do smaku – polecam curry i odrobinę cynamonu.
Marchew obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy w wodzie z domową kostką warzywną. Po ugotowaniu chłodzimy. Pomarańcze obieramy (waga 300g to waga po obraniu) i jeśli są ładne i mięsiste, to kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli trafią się gorsze, to wyciskamy tylko sok i trochę miąższu, a skórki (te białe) wyrzucamy. Marchewkę z wywarem warzywnym i pomarańcze miksujemy blenderem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie dodajemy sok z cytryny, jogurt naturalny i jeszcze chwilę miksujemy. Przyprawiamy do smaku – polecam curry i odrobinę cynamonu.
Wartość energetyczna całej zupy marchewkowo-pomarańczowej – 550kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 110kcal