logo

logo

czwartek, 14 lutego 2013

Zupa marchewkowo-pomarańczowa





Składniki (na garnek 2,5l):
marchew (1kg)
2 pomarańcze (300g)
sok z ½ cytryny
jogurt naturalny (200g)
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz, curry, cynamon) 

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.
 


Przygotowanie:
Marchew obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy w wodzie z domową kostką warzywną. Po ugotowaniu chłodzimy. Pomarańcze obieramy (waga 300g to waga po obraniu) i jeśli są ładne i mięsiste, to kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli trafią się gorsze, to wyciskamy tylko sok i trochę miąższu, a skórki (te białe) wyrzucamy. Marchewkę z wywarem warzywnym i pomarańcze miksujemy blenderem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie dodajemy sok z cytryny, jogurt naturalny i jeszcze chwilę miksujemy. Przyprawiamy do smaku – polecam curry i odrobinę cynamonu. 




Wartość energetyczna całej zupy marchewkowo-pomarańczowej – 550kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 110kcal 


5 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł. Na lato na pewno rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dobra;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak lepiej ją podawać na zimno czy ciepło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na ciepło jadłam, ale jako chłodnik też nie będzie zła.

      Usuń