logo

logo

niedziela, 3 lutego 2013

Krakersy z suszonymi pomidorami





Składniki:
mąka pszenna pełnoziarnista (100g)
otręby pszenne (25g)
otręby owsiane (25g)
jogurt naturalny (120g)
suszone pomidory (20g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody

 




Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, otręby (dowolne, ja akurat takie miałam), pokrojone suszone pomidory, sodę, sól i opcjonalnie pikantne przyprawy. Dokładnie wszystko mieszamy. Następnie dodajemy jogurt naturalny i zagniatamy ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję elastycznej kuli. Robimy małe talarki, mniej więcej o wielkości 5zł i wysokości 0,5cm. Układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15-20 minut. Z podanych proporcji wychodzi 45szt. 





Wartość energetyczna całego ciasta na krakersy – 650kcal

Wartość energetyczna 1 krakersa – 15kcal


  

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Pyszne :)Nawet bym chyba dała więcej pomidorów na drugi raz :)

      Usuń
  2. smacznie brzmi, spytam się tylko czy pomidory mają być suche czy mogą być z oliwy?

    fajna ta stronka, aż dziwne że dopiero dzisiaj na nią trafiłam:)
    pozdrawiam
    B.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrząc pod kątem dietetycznym - suszone. A jeśli pytasz czy wyjdą z tych w oliwie - oczywiście wyjdą.

      Usuń