logo

logo

środa, 27 lutego 2013

Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki



Składniki (na garnek 2,5l):
4 marchewki (400g)
2 duże cebule (200g)
papryka konserwowa (400g)
soczewica czerwona sucha (100g)
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, chili)




Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.
 


Przygotowanie:
Marchewkę obieramy i kroimy na dowolnej wielkości kawałki. Wrzucamy do wody z domową kostką warzywną i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dorzucamy suchą soczewicę i gotujemy 10-15 minut. Cebule kroimy w kostkę i dusimy na patelni pod przykryciem, aż zmięknie, po czym dorzucamy ją do zupy. Paprykę konserwową kroimy w paski i też wrzucamy do garnka. Całość miksujemy blenderem na krem. Przyprawiamy solą, papryką i pieprzem, a dla lubiących ostrzejszy smak – czosnkiem i chili.



Wartość energetyczna całej zupy z soczewicy i papryki – 625kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 125kcal 


21 komentarzy:

  1. HA! No i proszę , prosto i smacznie ! Pozdrawiam. lafemka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ha, w kolejce do ugotowania. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ze zwykłej papryki też wychodzi pyszna :)
    pozdrawiam
    tola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat nie sezon, więc miałam w słoiku. Ale na pewno inną też spróbuję, bo wszystkim smakowała.

      Usuń
  4. A gdzie jest przepis na wcześniejszą zupę z soczewicy( nie krem,tylko tą z zieleniną na zdjęciu:) Chcę zrobić tamtą a nie mogę znaleźć przepisu. Szukałam w dziale Zupy i po kolei w starszych postach. Pozdrawiam i będę wdzięczna za odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już jest, jakiś błąd był na blogspocie, ale widzę, że już wszystko wróciło.

      Usuń
  5. Gdzie można kupić soczewicę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno Alma. U mnie w Realu nie ma. Ale np w osiedlowym sklepie jest. Jest w sieci ABC i w sieci Polka, ale nie wiem jak bardzo w Polsce są te sieci rozpowszechnione.

      Usuń
  6. Piotr i Paweł, wszystkie rodzaje :)
    tola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaufland, wszystko widziałam, co potrzebne w kuchni strączkowej :)

      Usuń
  7. Wczoraj zrobiłam zupkę tylko zamiast kostki warzywnej dałam dużo włoszczyzny i seler naciowy , soczewice miałam zieloną, paprykę konserwową pieczoną wszystko gotowałam do miękkości i zmiksowałam wszystkie warzywa wyszła gęsta ,pyszna i ostra:) (choć kolor zupy nie zachęcał do jedzenia:) ) nagotowałam taki gar , że będę ją jeść chyba z 4 dni:)
    Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam kolor, często mam szarości w garnku, ale dobre, to jem ze smakiem :)

      Usuń
  8. Słodka i gęsta, pyszna [;

    OdpowiedzUsuń
  9. Ulubiona zupa w mojej orientalnej rodzinie))) Ja wsypuje soczewice do zwyklej zimnej wody,,gotuje ,dodaje cebule podsmazona,troche koncentratu pomidorowego,zmielony kminek,calosc miksuje i koniecznie przed podaniem ,troche soku z wycisnietej cytryny..Pycha.))

    OdpowiedzUsuń
  10. przepis troszke zmodyfikowalam -dalam swieza papryke, ktora udusilam z cebula i czosnkiem, wyszlo pyyyycha!!!! Magda Ty nie pluczesz zimna woda soczewicy przed gotowaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie płuczę, a powinnam? Nigdy nie płukałam, w sumie od razu po kupnie przesypuję soczewicę do pojemniczka, więc nie pamiętam co tam pisali :)

      Usuń
    2. aż z ciekawości zerknęłam na moje opakowanie i nie ma tam żadnego info na temat płukania, właściwie to ja nawet nie pamiętam czy sama płuczę czy nie ... :)
      mam eko soczewicę, chyba nie będę jej płukała :)
      tola

      Usuń
    3. Ja to myślę, że to bardziej chodzi z tym płukaniem o smak. Np. komosę ryżową (quinoa, pisałam kiedyś o tym) jak nie przepłuczesz, to jest gorzka. Pierwszy raz nie doczytałam i była do wyrzucenia, później mnie kuzynka uświadomiła, że ciepłą wodą trzeba przepłukać i od razu dobra.

      Usuń
  11. zupka pyszna, zrobiłam wczoraj i mam jej tyle, że będę ją chyba jadła przez najbliższe dwa tygodnie :P
    wrzuciłam do niej małego batata, też spoko.
    kupiłam wczoraj czarną soczewicę, ha ! już sobie wyobrażam kolor zupy :D
    tola

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychotka.
    Ja dzis zrobiłam zupę z soczewicy po Brytyjsku. Przepis mojego taty, kucharza :)
    Może komuś się spodoba. Jest naprawdę pyszna i sycąca.

    Por + cebula posolone i popieprzone podsmazam na wodzie (oryginalnie na oliwie).
    Dodaję pokrojone w drobną kostkę marchew, seler naciowy, korzeń pietruszki, czerwoną soczewicę, dwie puszki pomidorów.
    Zalewam wodą, przyprawiam (3 kostki warzywne - na duuuuzy gar, sól, pieprz, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany,tymianek, rozmaryn, oregano - naprawdę co kto lubi. Ja akurat uwielbiam te zioła)
    Gotuję ok 30 min.
    Reszcie rodzinki dodaję do tego parówki, bo oni mięsozerni ;)
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  13. Zupa pyszna, mniam

    OdpowiedzUsuń