logo

logo

środa, 27 lutego 2013

Gołąbki warzywne



Składniki:
duże liście kapusty włoskiej (12szt)
marchewka (1kg)
cebula (1/2kg)
seler (1/2kg)
przecier pomidorowy (100g)
1 łyżka słodkiej papryki
przyprawy (sól, pieprz)





 
Przygotowanie:
Główkę kapusty obgotowujemy kilka minut we wrzątku, jak liść odchodzi od reszty to go odcinamy i sparzamy tak kolejno największe liście z kapusty. Czasami się trafia taka kapusta, że liście same odchodzą, bez obgotowania, wtedy je zdejmujemy i wrzucamy pojedynczo na wrzątek. Jeden duży liść ma ok. 20kcal.

Marchewkę i seler obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy do miękkości. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni pod przykryciem, aż będzie miękka. Ugotowane warzywa odsączamy na sitku, dodajemy cebulę, przecier i przyprawy. Farsz dokładnie mieszamy i nakładamy na sparzone liście. Gołąbki zawijamy. Dusimy na patelni pod przykryciem, gotujemy w dużym garnku lub zapiekamy w piekarniku tak długo, aż kapusta zmięknie. Z podanych proporcji wychodzi 12szt.

Gołąbki są duże, tylko warzywne, bez dodatku ryżu/kaszy i mięsa. Bardzo dobrze smakują polane zwykłym sosem pomidorowym lub dowolnym gulaszem mięsnym.




Wartość energetyczna całego farszu na gołąbki – 640kcal

Wartość energetyczna 1 porcji farszu – 55kcal

Wartość energetyczna 1 gotowego gołąbka – 75kcal 



12 komentarzy:

  1. zrobię te gołąbki na 100%Dziękuję Madziu za tak cudowne przepisy....Jola S.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię gołąbki a Twoja wersja jest bardzo pomysłowa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No patrz, a zastanawiałam się czy dawać na bloga, myślałam, że takie zwykłe i każdy machnie ręką, że to nic specjalnego.

      Usuń
  3. A mnie by pasowały z dodatkiem jakiejś kaszy...? Tola (przez duże T)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie z kaszami już były, szukaj w rozmaitościach na gorąco. Teraz są czysto warzywne akurat, ale tam masz z jaglaną z pęczakiem, kilka propozycji.

      Usuń
  4. Nie miałam słodkiej papryki więc dodałam chilli i oregano. Wyszły przepyszne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno są pyszne:)
    Magda, a ja Cię jeszcze zaprasza do Zakątka Pieguski na słodkości;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co zrobić żeby kapusta nie była gorzkawa? JW

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie miałam gorzkiej, więc nie pomogę.

      Usuń
  7. Robiłm gołabki wyszły pyszne musiałam dłuzej podusic ponad 40 minut ale z sosem pomidorowym yszły super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a ja robię z kapusty pekińskiej, mam nadzieję, że będą wyśmienite, już nie mogę się doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń