logo

logo

piątek, 29 marca 2013

Babeczki kakaowo-arakowe





Składniki:
2 jajka (120g)
cukier (40g)
mąka pszenna (50g)
kakao (10g)
kilka kropli aromatu arakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia


 



Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, żółtka i olejek arakowy cały czas miksując. Do ubitych jajek dodajemy mąkę wcześniej zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto nakładamy do foremek na małe babeczki lub muffinki. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 30 minut. Z podanych proporcji wychodzi 6 babeczek. 


 


Wartość energetyczna całego ciasta na babeczki – 550kcal

Wartość energetyczna 1 babeczki – 90kcal