logo

logo

wtorek, 19 marca 2013

Babeczki z kremem waniliowym




Składniki na spody:
mąka pszenna (125g)
masło (30g)
cukier puder (15g)
1 jajko (60g)

Składniki na krem:
1 budyń waniliowy
mleko (400ml)
1 serek waniliowy typu Danio (150g)
dowolne owoce (np. kiwi, brzoskwinie)

 

Przygotowanie:
Do miski wrzucamy posiekane masło, mąkę, cukier puder i mieszamy, aż składniki lekko się połączą. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką – ma mieć kształt kuli. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, po czym wyklejamy nim cienko foremki na babeczki lub muszelki. Pieczemy w temperaturze 180st. około 10-15 minut, aż lekko się zarumienią – wtedy najlepiej odchodzą od foremek i się nie kruszą. Z podanych proporcji wychodzi 20szt. babeczek lub 30szt. małych muszelek (takich ja moje).

Przygotowujemy krem. Budyń gotujemy tak jak w przepisie na opakowaniu, ale tylko w 400ml mleka (a nie w 500ml jak zwykle). Po ugotowaniu budyń studzimy, po czym wmiksowujemy blenderem serek waniliowy typu Danio. Krem nakładamy do babeczek, dekorujemy owocami i wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby masa budyniowa stężała.

Uwaga: Masy budyniowej wystarcza na podwójną porcję tych babeczek, więc przy takiej porcji spodów wykorzystamy tylko połowę, a drugą część można rozlać do salaterek jako osobny deser.





Wartość energetyczna całego ciasta na spody – 810kcal

Wartość energetyczna 1 spodu na babeczki (przy 20szt.) – 40kcal

Wartość energetyczna 1 spodu na muszelki (przy 30szt.) – 27kcal

Wartość energetyczna całej masy budyniowej – 610kcal

Wartość energetyczna kremu na babeczki (1/2 masy budyniowej) – 305kcal

Wartość energetyczna 1 babeczki z kremem i owocami (przy 20szt.) – 60kcal

Wartość energetyczna 1 muszelki z kremem i owocami (przy 30szt.) – 40kcal






10 komentarzy:

  1. wiem Kochana, że już masz dość peanów na swoją cześć;) więc powiem tylko skromne, aczkolwiek treściwe DZIĘKUJĘ. Ja, która niestety bez słodkiego więdnę i usycham (no może nie tak dosłownie :P)jestem szalenie wdzięczna za wszystkie przeliczenia kaloryczne. Dzięki temu myślę że wytrwam..DZIĘKUJĘ i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani przepisy po prostu są niesamowite, z tak prostych składników jakim są owoce tudzież budynie tworzy Pani po prostu poezje :) dziękuje za inspiracje

    OdpowiedzUsuń
  3. Tylko nie Danio! Wg badań Danone ma najgorsze produkty, a ostatnio wynikła afera z krowami które jadły zepsutą karmę, przez co wycofują partię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No napisałam typu Danio, żeby każdy wiedział o jakim serku mowa :) Inaczej było by tu dziesiątki pytań o jakim serku mowa. A o krowach nie słyszałam! Zaraz coś poczytam.

      Usuń
  4. Czy do tego ciasta należy dodać proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, wtedy urosną, wybrzuszą się i nie będzie jak tego nadziać.

      Usuń
  5. właśnie zrobiłam te babeczki w smaku pycha tylko ciasto wyszło mi jakieś twarde chyba za dużo mąki musiałam dać jeszcze jedno jajko ,żeby się skleiło,a poza tym bomba Basia

    OdpowiedzUsuń
  6. czy spody są bardziej twarde od tradycyjnych?

    OdpowiedzUsuń