logo

logo

poniedziałek, 25 marca 2013

Barszcz biały na kwasie z kiszonej kapusty



Składniki (na 2,5l garnek):
makaron pełnoziarnisty suchy (30g)
2 marchewki (300g)
seler (300g)
1 duża cebula (100g)
kwas z kiszonej kapusty (200ml)
jogurt naturalny (250g)
1 łyżka suszonego majeranku
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)

5 jajek (po 1 jajku na porcję zupy)



Przygotowanie:
Marchew kroimy w plasterki, selera w małą kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy wywar na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojona w kostkę i wcześniej podsmażoną cebulę. Następnie wrzucamy suchy makaron i gotujemy jeszcze 5-10 minut, po czym zupę wyłączamy i studzimy. W tym czasie można przygotować sobie zakwas. Do osobnego naczynia wlewamy jogurt naturalny. Cały czas mieszając trzepaczka dodajemy kwas z kiszonej kapusty i chochlę ciepłej zupy. Tak przygotowany zakwas wlewamy stopniowo do ostudzonej, ale lekko ciepłej zupy jednocześnie mieszając, żeby zupa się nie zwarzyła. Następnie całość przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i podgrzewamy na małym ogniu.

Jeśli chodzi o kwas z kiszonej kapusty, to ja dodałam 200ml (1 małą filiżankę), ale każda kapusta jest inna, więc kwas też może mieć różny odczyn kwaśności. Musicie próbować, żeby zbyt nie zakwasić.




Wartość energetyczna całego barszczu białego (bez dodatku jajka) – 450kcal

Wartość energetyczna 1 porcji barszczu białego (1/5 zupy z warzywami) – 90kcal

Wartość energetyczna 1 porcji z jajkiem (1szt) – 190kcal

Wartość energetyczna 1porcji z jajkiem (1szt) i małą białą kiełbasą (1szt=80g) – 430kcal




10 komentarzy:

  1. Przepraszam za, być może, idiotyczne pytanie, ale gdzie kupujesz kwas z kiszonej kapusty? W warzywniaku kupoujesz kapustę i prosisz, żeby Ci kwasu wlali więcej czy jak? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W każdym chyba warzywniaku Ci naleją jak słoiczek przyniesiesz. Mi nikt nigdy nie odmówił. Albo kup 1kg wiaderko kapusty i tam na pewno trochę soku będzie.

      Usuń
  2. w zwykłym sklepie np lewiatan,biedronka są w butelkach takich jak napoje i jest wyrazie napisane nr kwas z kiszonej kapusty

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki. Wycisnęłam z połowy kilograma kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka ilością wody zalewamy warzywa ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa na garnek 2,5l, tak jak napisane.

      Usuń
  5. Twój przepis uratował mi Święta ... przeprowadziłam się do Włoch a tu w sklepach nic nie ma ... nawet kiszona kapusta to rzadkość ... nie wspominając o niektórych warzywach... Dzięki i wesołych Świąt ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja ostatnio wylałam cały słoik kapuścianego kwasu, bo nie wiedziałam co z nim zrobić :( dziękuję za wskazówkę na następny raz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wlasnie moja 7-letnia corcia powiedziala: "pyszna". A dzieci to najostrzejsi, kulinarni krytycy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie zrobiłem pierwsze danie z Twojego bloga, czyli barszcz. wyszedł świetny , przepis prosty nawet dla takiego laika jak ja i myślę że chyba poświęcę więcej czasu na studiowanie bloga ( i oczywiście gotowanie) żeby zgubić moją piwną oponkę i trochę zdrowiej podjeść
    dzięki i pozdrawiam z nowym roczkiem, paweł

    OdpowiedzUsuń