logo

logo

poniedziałek, 25 marca 2013

Żurek czy barszcz biały?

Czym różni się żurek od barszczu białego? Przeglądając przepisy z różnych blogów i stron okazało się, że raz ktoś pisze żurek, raz barszcz biały, a składniki podobne, więc generalnie nic się nie dowiedziałam. Chociaż nie, przepraszam, dowiedziałam się, że barszcz biały w odróżnieniu od czerwonego robi się z białych buraków! Albo złota rada: żurek robi się z butelki, a barszcz biały z torebki...

Dlatego skorzystałam ze starej niezawodnej książki kucharskiej pt. „Kuchnia polska” i dowiedziałam się, że żurek robi się na zakwasie żytnim, a barszcz biały na kwasie z kiszonej kapusty i śmietanie.

Obie zupy wedle upodobań można podać z jajkiem lub jeszcze wcześniej dodać do gotowania pokrojoną białą kiełbasę. Moje wersje z racji tego, że mają być dietetyczne są bez kiełbasy. Wartość kaloryczna białej kiełbasy, w zależności od producenta waha się w przedziale 270-330kcal/100g. 1szt to waga ok. 80g. Biorąc pod uwagę wartość uśrednioną (300kcal/100g) można przyjąć, że jedna mała biała kiełbasa o wadze 80g ma 240kcal.

Czy dodawać kiełbasę czy nie, to już każdego indywidualna sprawa, w końcu święta to święta. Jako strażniczka kalorii, podając przepisy na obie zupy pokażę Wam wyliczenia na wszystkie opcje, a co tam sobie powrzucacie, to już Wasza decyzja.

Podaję też dwie wersje, z ziemniakami i makaronem, bo też znalazłam, że regionalnie wygląda to różnie. U jednych w zupie królują ziemniaki, u innych makaron. Możecie wybrać, jeśli nie 200g ziemniaków, to w to miejsce ugotujcie 30g suchego makaronu pełnoziarnistego, żeby zachować równowagę kaloryczną.

Pamiętajcie tylko, że jeśli wybierzecie żurek na święta, to dzisiaj maksymalnie jutro wstawcie zakwas w słoju. Wstawienie zakwasu zajmuje góra 10 minut, ja robiłam go pierwszy raz w tym roku i zapewniam – warto!

11 komentarzy:

  1. A ja znalazłam, że i owszem żurek robi się na zakwasie żytnim, ale za to barszcz biały na pszennym :D

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja wczoraj widziałam taki przepis: "dodajemy zakwas na żurek (ilość zależy od tego ile ostatecznie chcemy mieć barszczu)". Dzięki Madzia za wyjaśnienia, może w końcu zapamiętamy różnicę i nie będziemy robić z siebie głupa (ja też się przyznaję, że coś mi świtało, że się różnią, ale nie umiałam tak z głowy odpowiedzieć na to pytanie. M.

    OdpowiedzUsuń
  3. No ja będę robić żurek na zakwasie z butelki i na białej. Dla mnie żurek nie gotowany na białej to nie prawdziwy żurek. Takie coś właśnie nazwałabym białym barszczem. Świąteczny żurek musi być na białej kieubasie i czosnku:)
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jak kto woli. U mnie już zapadła decyzja, że zupa będzie bez kiełbasy, bez dwóch zdań, ale coś za coś :) Chyba już nikt u mnie w domu nie ma takich potrzeb na tłuste potrawy, bo kiedyś to było nie do pomyślenia. Nawet na pytanie: zrobić mazurka jakiegoś? odpowiedź była: a po co, kto to będzie jadł... Więc jak po co, to po co - nie ma potrzeby, nie ma pieczenia :)Kilka lat temu piekłam dwie duże blachy kajmakowego, po 3 puszki mleka krówki na jedną i w cholerę bakalii i suszonych owoców, obrzydliwie słodkie i zjadaliśmy to we dwoje w porywach czasem trochę na wynos niosłam do mamy i też tam jedliśmy. Z ciekawości policzyłam kiedyś, że taki mój kawałek mazurka kajmakowego miał prawie 700kcal, w ciągu dnia jadłam ich pewnie z 5-7 kawałków... a święta trwały dłużej niż 2 dni :)

      Usuń
    2. Dokładnie tak! Dlatego w tym roku odchudzony serniczek i może jakaś baba drożdżowa:) A dziecko mówi, że szarlotkę prosi na święta:)
      Oczywiście żurek będzie na żytnim zakwasie i na pewno bez kiełbasy - której u mnie w domu nikt nie je!

      Usuń
    3. Czekaj czekaj, będą i baby light ;P

      Usuń
  4. Madzia czytam co piszesz kobieto o cieście i te 700 kcal!!!Matko,ja w tym roku robię ciasta z Twojego bloga no i poeksperymentuję ze słodzikiem zamiast cukru,ew.cukier trzcinowy.Mnie przeraża opcja świąt z masą tłuszczu,cukru.Dziękuję Ci Masterchef:)Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po świętach przetestuję coś ze stevią :) To wtedy powiem coś o słodzikach.

      Usuń
  5. żurek to zakwas z mąki żytniej a barszcz biały to z mąki "białej" Dodatkowo do barszczu białego dodawana jest śmietana a do żurku nie, więc tylko tym się różnią.Składniki można dodawać co kto chce,ale podstawa jest taka jak pisałam wyżej.:-)Torebki odpadają ze względu na ilości chemi zawartych w nich oraz wrażeń smakowych.Ja osobiście sama kiszę ale ze sklepu też jest dobry.Uwielbiam z białą kiełbaską ale dobrego gatunku,ponieważ te tanie mają "wredny"smak:-)Oczywiście dużo czosnku i majeranku i jestem w niebie.:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zamiast kiełbasy bialej może by tak wrzucić do zupy roladki z mielonej piersi kurczaka według Twojego przepisu Droga Magdo ?Dla mnie osobiście mają cos wspólnego w smaku z tą białą kiełbasą. Co myślisz na ten temat ? Zbyt kalorycznie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak też zrobiłam na święta, ale nawet nit pisałam, że tak można, bo by mi ktoś zarzucił profanację białej kiełbasy :) Kalorycznie to lepsze roladki niż kiełbasa.

      Usuń