logo

logo

wtorek, 19 marca 2013

Paszteciki z mozzarellą i suszonymi pomidorami



Składniki na ciasto:
mąka pszenna (125g)
woda (75g)
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki soli

Składniki na farsz:
mozzarella (120g)
1 pomidor (150g)
suszone pomidory (25g)
listki bazylii
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła)




Przygotowanie:
Przygotowujemy farsz. Mozzarellę trzemy na tarce na grubych oczkach, dodajemy pokrojonego w kostkę świeżego pomidora, pokrojone drobno suszone pomidory i świeżo posiekaną bazylię lub dowolną zieleninę. Całość przyprawiamy i dokładnie mieszamy.

Do miski wsypujemy mąkę, sól, sodę, dolewamy przegotowaną wodę i zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy i wykrawamy np. kółka takie jak na pierogi. Na każde nakładamy farsz i dokładnie sklejamy brzegi. Ciasto nie może być zbyt cienkie i musi być dobrze posklejane, żeby podczas pieczenia ser nam nie wypłynął. Paszteciki układamy na blaszce, na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200st. około 20 minut, aż się przyrumienią. Nie używamy termoobiegu, bo wtedy może się zdarzyć, że topiący się ser mozzarella pod ciśnieniem rozerwie nam ciasto. Z podanych proporcji wychodzi 15szt.




Wartość energetyczna całego ciasta na paszteciki – 440kcal

Wartość energetyczna całego farszu na paszteciki – 380kcal

Wartość energetyczna 1 pasztecika z mozzarellą i suszonymi pomidorami – 55kcal




9 komentarzy:

  1. Ostatnio czytalam ze mozzarella ma 700kal na 100 g to chyba bomba co?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To poczytaj gdzie indziej. Mozzarella ma ok. 250 kcal na 100g a zottarella light nawet 150 kcal na 100g

      Usuń
    2. Potwierdzam :) 700kcal to okolice kaloryczności masła, a mozzarella, to jednak nabiał, a nie sam tłuszcz.

      Usuń
  2. Mam! Kupiłam papier do pieczenia. Ale co dalej? Mam go tak po prostu położyć na blaszce i układać pierożki? Nic, nigdzie, niczym nie smarować?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają naprawdę fantastycznie :)

    ---
    Kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj wypróbowaliśmy z mężem PYCHA! Dodaliśmy ząbek czosnku i szczypte chilli bo lubimy pikantne smaki :-) Jedynie ciasto nam się rozlepiło i troszkę farsz wypłyną, a wszystko robiliśmy tip top z przepisu ale cóż, są tak pyszne że zrobimy drugie podejście:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi też się rozlepia czasami, ale można to potem ukształtować i jest ok :)

      Usuń