logo

logo

środa, 27 marca 2013

Pasztet rybny z bobem





Składniki:
filety z dorsza (400g)
2 duże cebule (200g)
kasza manna (50g)
2 jajka (120g)
bób (200g)
przyprawy (sól, pieprz, kminek)


 




Przygotowanie:
Filety z dorsza solimy i dusimy pod przykryciem, w razie potrzeby podlewamy wodą, żeby za bardzo nie wyschły. Ryba może być dowolna, ale musi być dobrej jakości, nie może być wodnista. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Bób gotujemy na półtwardo – poza sezonem można kupić bób mrożony lub w puszcze. Równie dobrze można użyć kolorowych fasolek lub zielonego groszku.

Rybę i cebulę miksujemy na gładką masę. Cały czas miksując dodajemy surowe jajka. Do masy rybnej dodajemy suchą mannę i przyprawiamy. Całość mieszamy i zostawiamy w lodówce na około 30 minut, żeby kasza wchłonęła ewentualny nadmiar wody. Na koniec dodajemy podgotowany bób i delikatnie mieszamy całość tak, żeby nie uszkodzić bobu. Masę przekładamy do keksówki o wymiarach 25x10cm, posypujemy kminkiem lub dowolnymi przyprawami i pieczemy w temperaturze 180st. ok. 50minut. Po przestygnięciu pasztet wkładamy do lodówki i kroimy dopiero po kilku godzinach, jak będzie mocno schłodzony. Z podanych proporcji wychodzi 14 kawałków o grubości 1,5cm.



Wartość energetyczna całego pasztetu rybnego z bobem – 870kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/14 pasztetu) – 60kcal 


1 komentarz:

  1. Zostaly mi pieczone makrele i zrobilam pasztet z warzywami, nie dodalam kaszy bo farsz byl dosc suchy. Pasztet wyszedl swietny w smaku, troche przypominajacy paprykarz. Rewelacja

    OdpowiedzUsuń