logo

logo

piątek, 26 kwietnia 2013

Gołąbki z czarnym ryżem i suszonymi śliwkami





Składniki:
czarny ryż suchy (100g)
1 pierś z kurczaka (250g)
1 duża cebula (100g)
suszone śliwki (50g)
kapusta włoska
przyprawy (sól, pieprz)






Przygotowanie:
Liście kapusty włoskiej gotujemy we wrzątku kilka minut, żeby były miękkie i elastyczne.

Czarny ryż gotujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Surową pierś z kurczaka kroimy na drobną kostkę. Suszone śliwki kroimy w paski lub większą kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy.

Rozkładamy sparzone liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy. Gołąbki układamy garnku, podlewamy na ok. 1-2cm wodą i dusimy pod przykryciem ok. godzinę. Z podanych proporcji wychodzi 8szt.




Wartość energetyczna całego farszu i kapusty – 965kcal

Wartość energetyczna 1 gołąbka – 120kcal

Wartość energetyczna 1 porcji obiadowej (3 gołąbki) – 360kcal




4 komentarze:

  1. No to sie w koncu doczekalam nowych przepisow:D ten przepis wyglada super bedzie dzis pyszny obiad:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie pojechać za miasto i kupić czarny ryż, Uwielbiam gołabki, prawie wszystkie robiłam z przepisów Madzi pora i na te :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na liście składników zabrakło suszonych śliwek - ile dokładnie ich dokładamy do farszu? Dzięki z góry za sugestię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już są, małe przeoczenie, przepraszam. Ale do kaloryczności były wliczone:) Dziękuję za czujność.

      Usuń