logo

logo

piątek, 5 kwietnia 2013

Gomasio – sól sezamowa


Spróbowałam – pokochałam. Przyprawę tą wrzucam już chyba do wszystkiego i za każdym razem smakuje inaczej. W skrócie gomasio, to sól sezamowa, która podkreśla smak potraw, zwykłych warzyw, ryżu, kaszy – naprawdę można dodawać ją do wszystkiego. Pięknie pachnie, dopełnia smak i ma niesamowite walory zdrowotne. Różne źródła podają różne proporcje. Ja podaję takie, które mi się sprawdzają. Wyraźnie czuć sezam i jest odpowiednio słone, ale nie jest to jedyny słuszny przepis, więc kombinujecie wedle upodobań.

Składniki:
ziarno sezamu (10 łyżeczek)
sól morska lub gruboziarnista (1 łyżeczka)


 
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy sól, chwilę prażymy na małym ogniu i dorzucamy sezam. Prażymy kilka minut, aż sezam będzie miał złoty kolor, co jakiś czas potrząsając patelnią. Po uprażeniu przesypujemy wszystko do miski i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie rozgniatamy całość w moździerzu lub ucieramy w makutrze tak długo, aż powstanie sezamowy proszek, ale z zachowaniem części nasion w całości lub w większych kawałkach. Jeśli nie macie moździerza można wszystko zmielić blenderem lub w kielichu do koktajli. Przesypujemy do słoiczka lub zamykanego pojemniczka. Znalazłam informację, że gomasio powinno się skonsumować w przeciągu 10-14 dni, więc polecam taką ilość jak przepisie, bo robi się to 15 minut i lepiej za jakiś czas zrobić świeże. Co do proporcji spotkałam się z przepisem 1:6 i 1:8, ale dla mnie 1:10 bardziej się sprawdza, bo można wtedy dodać więcej gomasio do potrawy, nie przesolić jej przy okazji i idealnie czuć przy tych proporcjach sezam. 


Gomasio, to sól sezamowa, ale można sezam zastąpić innymi dodatkami. U mnie póki co wypróbowane zostało (od lewej) gomasio dyniowe, gomasio z siemienia lnianego i gomasio sezamowe. Zarówno pestki dyni jak i siemię lniane prażymy z solą (siemię pod przykryciem, bo strzela i wyskakuje z patelni). Proporcje takie same jak przy gomasio sezamowym. Kusi mnie jeszcze jak by smakowała taka sól kminkowa, czarnuszkowa… a jak by się prezentowała sól sezamowa z czarnego sezamu? Próbujcie, kombinujcie i dzielcie się swoimi doświadczeniami. Myślałam, że w kwestii przypraw nic mnie już nie zaskoczy, bo przetestowałam prawie wszystko, co było godne uwagi na sklepowych półkach. Gomasio tam nie znalazłam, stąd moja pozytywna reakcja i przepis na coś genialnego w każdej z trzech odsłon!


41 komentarzy:

  1. Hihi a ja gomasio uzywam od dawna w hiszpani sprzedaja go juz zrobionego ;) i z regoly dodaje sie do wszystkiego ze wzgledow zdrowitnych nie smakowych... Nawet do jogurtow naturalnych... hmmm dlatego wyprobuje i zrobie sama ciekawe jak smakuje z dyni... ;) pozdrawiam zalozycielke! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę sobie zrobić takie gomasio, zaintrygowałaś mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. niesamowicie ciekawe i aż dziwne, że wcześniej o czymś takim nie slyszałam. zaraz lece robić, akurat mam i sól morską i sezam ;] Iza

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam- pięknie pachnie! Do czego używać? Blog dodaję do ulubionych, ileż tu wiedzy !!! Ukłony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wymienię Ci wszystkiego do czego używać, ale np dzisiaj: kanapka z pomidorem posypana gomasio (3 kromki, każda z innym :), ziemniaki z gomasio dyniowym, surówka z marchewki i jabłka z gomasio sezamowym, surówka z selera z gomasio z siemienia. Dzieci serek wiejski z gomasio sezamowym. I to każde smakuje inaczej, więc nie jest tak, że wszystko wychodzi tak samo. Nudy nie ma w każdym razie.

      Usuń
  5. gomasio to cudo, używam od dwóch miesięcy zamiast soli :)
    tola

    OdpowiedzUsuń
  6. Do wszysrkiego czego chcesz mozna uzywac ;) zalezy od gustow smakowych ja np.bardziej ze wzggledow zdrowotnych uzywam lyrzeczke do zup i krekow lub jako PANIERKE do kurczaka hmmm niebo w gebie mieszam wtedy z przyprawa do kurczaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam sezam, ale ponieważ nie chcę gotować oddzielnie dla siebie i dla męża, to chyba spróbuję wersji z siemieniem, bo na sezam mój mąż jest uczulony. Fajnie coś sobie odmienić, zwłaszcza, że jest to coś zdrowego, a zdrowia nigdy za wiele :) Dzięki za inspirację :) Nazwę takiej przyprawy słyszałam, ale dotad nikt mnie do niej tak nie zachęcił jak Ty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno wypróbuje, zaglądam to od jakiegoś czasu i strasznie się ciesze, że tu trafiłam, znalazłam tyle cennych informacji na temat odżywiania, że pozostaje mi tylko podziękować, że dzielisz się tym z nami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fajnie, że w końcu trafiłaś :)

      Usuń
  9. Też wydawało mi się, że już dużo wiem. Dziękuję:) Spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Łał ja dziś zrobiłam!!!Robiąc porządki w szafkach z przyprawami wyczytałam podobny przepis ale z prażonymi ziarnami siemienia lnianego-też wypróbuję....Jola

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierwszy raz sie spotykam z taka nazwa, zazwyczaj z sezamu robię tahinę (nieboo) lub wersję na slodko-wychodzi przepyszna chalwa. W zasadzie sklad się niczym nie różni, tylko sezam drobniej zmielony...

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie to robię- jak skończę i spróbuje podziele się swoją opinią:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam ale chyba trochę za długo blenderowałam bo nie jest to takie sypkie jak powinno. Ale zużyje się:) I na następny raz będę mądrzejsza:)

      Usuń
    2. Ja polecam zakup moździerza. Pierwsze gomasio zrobiłam w mikserze, dzisiaj zrobiłam w nowym moździerzu, smaki różne i to zdecydowanie z moździerza lepsze. W blenderze czy mikserze, to tylko się rozdrabnia, a w moździerzu tłuszcz z ziarenek uciera się z solą (poprzez ugniatanie) i jest dużo lepsze!

      Usuń
  13. pytałaś jak smakuje gomasio z czarnego sezamu, dzisiaj je zrobiłam, więc się mogę pochwalić - jest cudowne :)
    pachnie ślicznie, trochę jak prażona kukurydza, ale to nie do końca jest ten zapach, w każdym razie jest bardzo ładny i smakowity, a jak smakuje? super, posypałam nim wszystko co się dało posypać, ziemniaki, kaszę jaglaną, sałatkę z pomidorami, wszystko jest takie śmiesznie czarne, sypkie (mieliłam blenderem w pojemniczku)
    tola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobię :) Na pewno! U mnie króluje dyniowe. Mój Kuba kanapki tylko z gomasio, a jak zapomnę to mówi: a gomasio to gdzie?

      Usuń
  14. dyniowego nie robiłam, ale na pewno najzdrowsze jest z siemienia lnianego, dzisiaj zrobiłam je ponownie, z czarnego sezamu i dodałam do Twoich naleśników dietetycznych jako namiastkę soli, plus siemię - wiesz jak fajnie wyglądają, są w kropki, właśnie "smaży" się trzeci łaciaty :)
    tola

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo dobry pomysł! Dodałam u siebie link do tej strony by jak najwięcej osób mogło korzystać z tego dobrodziejstwa.
    Mi bardzo smakuje z siemie lnianym.

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam ze 3 dni temu to gomasio na życzenie mojej siostry, która znalazła na nie przepis ale nie miała sezamu w domu. Smakuje ciekawie, trochę jak popkorn ;-) Nawet samo fajnie się podjada :-) Jeszcze zapominam czasem o nim...
    Przypuszczam, że dodaje się do gotowych już potraw, a nie w trakcie gotowania czy smażenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nim posypuję namiętnie serek wiejski, do nabiału mi bardzo pasuje. Mój synek Kuba nawet potrafi przy śniadaniu się "oburzyć" - a gomasio to gdzie (jak zapomnę mu kanapkę posypać). Dobrze smakuje też z kaszami i ryżami, gotowe już nałożone na talerz posypać.

      Usuń
    2. Mam już i to z ziaren lnu :-) Smakuje lepiej niż się spodziewałam :-) Ale na dyniowe się chyba nie zdecyduję bo całe pestki z dyni coś mi nie służyły choć na bułce nie przeszkadzały... Zobaczymy :-)

      Usuń
  17. Mam takie pytanie, które może wydać się dziwne, ale czy gomasio można gotować? Tzn, czy można dodać do gotującej się wody do której wrzucamy np ziemniaki albo ryż, czy przyprawiamy nią tylko gotowe potrawy? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie, dobre jest do posypania gotowej potrawy.

      Usuń
  18. rewelacja!!! przeczytałam, zakupiłam moździerz i zrobiłam - dziękuję za super przepis - dla mnie hitem jest gomasio sezamowe

    OdpowiedzUsuń
  19. Chyba zwiększę listę zakupów o sezam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wczoraj zrobione z mieszanki białego i czarnego sezamu. Zapach przy ucieraniu - obłędny. W smaku bardzo ciekawy. Polecam niezdecydowanym. Warto

    OdpowiedzUsuń
  21. Dzisiaj próbuje, a jeśli chodzi o inne sposoby... U mnie w domu od "dziada pradziada" używa się soli z nasionami kopru włoskiego. Pycha! A do tego w mojej rodzinie obowiązkowy składnik pierogów ruskich :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mak niebieski, leciutko uprażony i wystudzony (nadwyżkę przechowuję w szklanym słoiczku)...... jednorazową porcję ucieram z solą .....cudowny aromat informuje stołowników,że zaraz będzie GOMASIO ! Pod koniec, jeszcze w moździerzu dodaję oliwę! Przepyszne.... zamiast masła, na chlebku. Używam też nasion: czarnuszki, wiesiołka a siemię lniane to znakomita omasta do wszelkich potraw z kasz :) !

    OdpowiedzUsuń
  23. witam
    Trochę dziwne - przeglądam twoje przepisy a tu jakieś islamskie wpisy. Sprawdź czy ktoś nie robi coś złego posługując się twoją stroną.

    OdpowiedzUsuń


  24. There is a lot of site that allows its users the possibility to watch movies for ways Pokerschool Wayne , but we give our customers watch movies the quality high and very quickly where our site is located in the best Alserfarat Internatioanl and that makes the site speed is great, there are a lot of films of cost inside Mwaguena and We care about providing renew films inside Alsenemat and download movies box office .
    All this and more you'll find inside سيتي فور اونلاين افلام عربيه اون لاين افلام هنديه مترجمه اون لاين مسلسلات اجنبيه اون لاين افلام اجنبيه مترجمه اون لاين شركة غسيل مكيفات بالرياض شركة اصلاح مكيفات بالرياض شركة فك و تركيب مكيفات بالرياض شركة صيانه مكيفات بالرياض شركة تنظيف مكيفات بالرياض
    ****

    OdpowiedzUsuń
  25. The company to clean the tanks in Khamis Mushayt best companies working in this area, which has the superior experience in this area where our work overall cleanliness of the reservoir, whether from home and abroad شركة تنظيف بخميس مشيط The spraying pesticide company in Khamis Mushayt stronger companies working in the field of pesticide spraying and this area is one of the most important things that practiced by many of our valued customers to carry out spraying final and get rid of any kind of dangerous insects
    شركة رش مبيدات بخميس مشيط Is the company specialized in the field of pest control in Khamis Mushayt big companies and the best of our company absolutely has the optimal solutions and better in order to get effective results and the superb quality of the elimination of all kinds of insects شركة مكافحة حشرات بخميس مشيط


    شركة رش مبيدات بخميس مشيط
    شركة تنظيف بخميس مشيط
    شركة تنظيف خزانات بخميس ميشط
    شركة كشف تسربات المياه بخميس مشيط
    شركة مكافحة حشرات بخميس مشيط
    شركة تنظيف منازل بخميس مشيط
    شركة نقل اثاث وعفش بخميس مشيط
    شركة تسليك مجارى بخميس مشيط

    OdpowiedzUsuń