logo

logo

poniedziałek, 27 maja 2013

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą gryczaną i selerem

Gołąbki zawijane w liście młodej kapusty, to dobry sposób na wykorzystanie największych liści kapusty, które do surówek się nie nadają. Wielką zaletą jest to, że proces sparzania liści jest dużo szybszy i bezproblemowy. 





Składniki:
kasza gryczana sucha (100g)
1 duży seler (500g)
2 duże cebule (200g)
natka pietruszki
liście młodej kapusty (8szt)
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)


 



Przygotowanie:
W dużym garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli. Największe liście kapusty odrywamy i dokładnie myjemy, po czym wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut. Kiedy liście wystygną ścinamy twarde końcówki.

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Seler gotujemy, następnie trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni pod przykryciem, aż będzie miękka. Wszystko wrzucamy do jednej miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.

Sparzone liście młodej kapusty rozkładamy, nakładamy na nie równomiernie farsz i zawijamy. Gołąbki układamy w garnku lub naczyniu żaroodpornym i gotujemy lub zapiekamy w piekarniku, do momentu, aż kapusta będzie miękka. Ogólnie młode liście są bardziej delikatne i czas gotowania jest krótszy niż białej kapusty. Można też bezpośrednio podgrzewać na patelni. Wtedy podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut. Z podanych proporcji wychodzi 8szt.



Wartość energetyczna całego farszu i kapusty – 650kcal

Wartość energetyczna 1 gołąbka z kaszą gryczaną i selerem – 80kcal 


 

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam gołąbki, w wegetariańskiej wersji nie występują zbyt często, więc Twoja propozycja jest szczególnie godna uwagi :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie sporo wegetariańskich wersji, bo ja nie jem mięsa, to robię pod siebie.

      Usuń
  2. Widziałam podobne w programie "życie od kuchni". Zastanawiałam się czy nie zrobić takie kiedyś,ale przepis mi się gdzieś zawieruszył i ostatecznie ich nie wykonałam. A tu proszę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie to wyszło z potrzeby posprzątania lodówki i znalazł się seler :)

      Usuń
  3. Zrobiłam,bardzo mi smakowały...dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobila farsz wspanialy! BeataP

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkie przepisy Rewelacja !!!! pozdrawiam Wiesia :)

    OdpowiedzUsuń