logo

logo

poniedziałek, 27 maja 2013

Muszle faszerowane soczewicą i szparagami





Składniki na farsz:
soczewica czerwona sucha (100g)
szparagi (500g)
przecier pomidorowy (50g)
koperek
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)

muszle makaronowe duże (20szt)





Przygotowanie:
Muszle makaronowe gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie przelewamy zimną wodą, żeby się nie posklejały. Jedna muszla ma ok. 25kcal.

Szparagi obieramy i wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy do miękkości. Następnie odcinamy główki, a całą resztę szparagów kroimy na plasterki. Soczewicę czerwoną gotujemy w proporcji 1:2, po ugotowaniu ewentualny nadmiar wody odsączamy na sicie. Do miski wrzucamy ugotowaną soczewicę, pokrojone szparagi, posiekany koperek i przecier pomidorowy. Całość doprawiamy i mieszamy. Gotowym farszem nadziewamy ugotowane muszle, a na wierzch każdej kładziemy odcięte główki szparagów. Z podanych proporcji wychodzi 20szt.



Wartość energetyczna całego farszu z soczewicą i szparagami – 490kcal

Wartość energetyczna 1 gotowej muszli z nadzieniem – 50kcal 


 

2 komentarze:

  1. od jakiegoś czasu poszukuję muszli pełnoziarnistych, niestety znalazłam je tylko w necie, planuję zrobić to danie, zakochałam się po prostu w soczewicy, a kiedyś nie mogłam nawet o niej słyszeć :)
    jest chyba jedna firma, która produkuje różne kształty makaronu z takiej mąki, ale nie mogłam ich kupić jako zwykły śmiertelnik (przez internet), przy zakupie trzeba było podać nip i poległam .. :)
    tola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze używam Lubelli, bo innych w sumie nie widziałam. Raz trafiłam na jakieś nieznanej mi firmy z osiedlowego sklepu, mniejsze niż Lubelli i w 3 kolorach. Muszle to taki produkt, który kupuję w markecie nawet jak nie potrzebuję, bo zazwyczaj kiedy potrzebuję, to ich nie ma. Często są braki na półkach.

      Usuń