logo

logo

czwartek, 2 maja 2013

Zupa szczawiowa z jajkiem

 

Składniki (przepis na garnek 2,5l):
2 duże marchewki (200g)
ziemniaki (300g)
seler (100g)
2 jajka (120g)
pęczek szczawiu
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz) 

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.

 


Przygotowanie:
Marchewkę kroimy w plasterki, seler i ziemniaki w kostkę. Wszystkie warzyw wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy z domową kostką warzywną. Osobno gotujemy na twardo dwa jajka. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy posiekany szczaw i pokrojone na cząstki jajka. Całość przyprawiamy i gotujemy kilka minut. Zupę można podawać dodatkowo ze świeżym koperkiem. Przedstawiam opcję z jajkami w środku zupy, czyli w garnku, bo żółtko wtedy naturalnie zagęszcza zupę, dzięki czemu nie jest zwykłą „wodzianką” i nie trzeba jej niczym zagęszczać. 




Wartość energetyczna całej zupy szczawiowej – 530kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 105kcal