logo

logo

czwartek, 2 maja 2013

Zupa szczawiowa z jajkiem

 

Składniki (przepis na garnek 2,5l):
2 duże marchewki (200g)
ziemniaki (300g)
seler (100g)
2 jajka (120g)
pęczek szczawiu
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz) 

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.

 


Przygotowanie:
Marchewkę kroimy w plasterki, seler i ziemniaki w kostkę. Wszystkie warzyw wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy z domową kostką warzywną. Osobno gotujemy na twardo dwa jajka. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy posiekany szczaw i pokrojone na cząstki jajka. Całość przyprawiamy i gotujemy kilka minut. Zupę można podawać dodatkowo ze świeżym koperkiem. Przedstawiam opcję z jajkami w środku zupy, czyli w garnku, bo żółtko wtedy naturalnie zagęszcza zupę, dzięki czemu nie jest zwykłą „wodzianką” i nie trzeba jej niczym zagęszczać. 




Wartość energetyczna całej zupy szczawiowej – 530kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 105kcal 


2 komentarze:

  1. a moja mamusia robi barszczyk ukraiński (oczywiście zabielany jogurtem naturalnym 0% tłuszczu - reszta rodziny to konwencjonaliści, i jak barszcz to musi być biały, tylko ja z mamą mamy liberalne podejście;p) właśnie ze szczawiem i jajkiem - pycha ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie szczaw gotuje się w osobnym garnuszku, w małej ilości wody i przeciera później przez sitko do wywaru razem z wodą, w której szczaw się gotował. Nie daję selera lecz pietruszkę. Poza tym dodaję jeszcze posiekaną zieloną pietruszkę i dużo piórek cebulki lub szczypiorek. Bez tego i jajka zupa nie ma "tego" smaku. No i muszę dodać choćby mleka lub jogurtu bo jak nie będzie "biaława" to zawsze czegoś mi brakuje. Dzięki za przypomnienie tej dawno niejedzonej zupki. Właśnie odgrzewam :-)

    OdpowiedzUsuń